Składniki/2-4 porcje
– kasza jaglana, ugotowana – 200 g
– średnie jabłka – 2 szt.
– jajka, rozmiar L – 2 szt.
– budyń waniliowy – 40 g
– cukier puder – 2 łyżki
– olej kokosowy lub rzepakowy – 1 łyżka
– opcje podania: jogurt naturalny, maliny, borówki amerykańskie,miód
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Połowę kaszy blendujemy z jajkami w wysokim naczyniu.Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym.
Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki.
Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je naręcznik kuchenny.
Podajemy z jogurtem naturalnym,malinami, borówkami, miodem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.