Pączki serowe z adwokatem

Składniki/30-35 sztuk:
-300 g sera białego bez laktozy zmielonego 
-3 średnie jajka
-350 g mąki pszennej
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia 
-pół łyżeczki sody 
-1 łyżka spirytusu ( aby pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
-ok. 500ml oleju lub smalcu do smażenia

dodatkowo:

– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki cukru
– 1 szklanka adwokata
– 1 żółtko
– skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W średniej wielkości misce umieszczamy ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dodajemy cukier puder oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy sodę. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy wysoki garczek lub patelnię z wysokim rantem.Wlewamy olej (ok. 500ml) i nagrzewamy naczynie.

Czyste i suche dłonie natłuść lekko olejem aby łatwiej było Ci formować kulki z ciasta.
Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego.  Uwaga podczas pieczenia pączki zwiększą swoją objętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy poszczególnymi pączkami. Gotowe pączki wyciągamy na ręcznik papierowy i nadziewamy adwokatem.

Krem z adwokatem przygotowujemy następująco :

Mleko zagotować z cukrem. Osobno zmiksować szklankę adwokata, żółtko oraz budyń i powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotową masę odstawić do wystygnięcia. Przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się kożuch.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email