Tarta z krewetkami i szparagami

Sezon na szparagi powoli dobiega ko艅ca, dlatego dzisiaj prezentuj臋 kolejny przepis na tart臋 ze szparagami 馃檪 Smacznego !

Sk艂adniki / 4-8 porcji:
ciasto:
鈥 125 g mas艂a
鈥 1 i 录 szklanki m膮ki
鈥 3 艂y偶ki zimnej wody
鈥 szczypta soli
nadzienie:
鈥 ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk)
鈥 300 g szparag贸w
– 1 szklanka g臋stej 艣mietany 18%
鈥 3/4 szklanki parmezanu
– 250 g serka ricotta
鈥 2 du偶e jaja
鈥 s贸l i pieprz
– 1/2 z膮bku czosnku
Przygotowanie:

Wyrobi膰 ciasto (do przesianej m膮ki doda膰 mas艂o i szczypt臋 soli oraz zimn膮 wod臋) i w艂o偶y膰 na chwil臋 do lod贸wki.聽 Szparagi myjemy, odrywamy star膮 ko艅c贸wk臋 i kroimy na mniejsze kawa艂ki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy .聽 W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i 艣mietan臋. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem dodaj wyci艣ni臋ty z膮bek czosnku. Wszystko wymieszaj.
Wyci膮gnij ciasto z lod贸wki i rozwa艂kuj na opr贸szona m膮k膮 powierzchni na okr膮g艂y placek. Wy艂贸偶 ciasto na nat艂uszczon膮 okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia z wyjmowanym dnem o 艣rednicy 28 cm lub 31 cm. Nak艂uj widelcem. Umie艣膰 obci膮偶enie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie 艣ci膮gnij obci膮偶enie i podpiekaj jeszcze chwil臋 a偶 ciasto si臋 zarumieni. Nast臋pnie wyci膮gnij z piekarnika i u艂贸偶 na cie艣cie聽farsz (szparagi + krewetki) Wszystko zalej mieszank膮 jajeczno – 艣mietanow膮. Posyp parmezanem. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, a偶 masa jajeczna si臋 zetnie聽?. Podawaj najlepiej na ciep艂o.

Print Friendly, PDF & Email