Tarta na cieście francuskim z brokułami

Składniki/4 porcje:
– 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g)
– 1/2 brokuła
– 7-8 pomidorków koktajlowych
– 400 g piersi z kurczaka
– średnia cebula
2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 3 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki parmezanu
– 1/2 kalarepki
– słodka papryka, zioła prowansalskie, kurkuma
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną a następnie dodajemy posiekany czosnek.Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, ziołami, papryką, kurkumą i pieprzem.Podsmażamy na patelni. Po kilku minutach dodajemy startą na grubych oczkach kalarepkę. Wszystko smażymy aż kurczak się zarumieni.

Brokuła płukano, dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.

Ciasto francuskie wykładamy na formę o średnicy 28 cm. Nakłuwamy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Podpiekamy ok. 15 minut aż lekko się zarumieni.

Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Na podpieczony spód układamy przygotowanego wcześniej kurczaka. Układamy borkuły i zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Na koniec układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy wierzch parmezanem.

Tartę pieczemy ok. 15 -20 minut w 200 stopniach.

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email