Sa艂atka z pieczonym burakiem

Do pracy, na szybki wypad za miasto, do szko艂y. Pyszna sa艂atka z pieczonym burakiem 馃檪 呕r贸d艂o witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych ! Mniam

Sk艂adniki/1-2 porcje:

  • 1 burak
  • gar艣膰 艣wie偶ego szpinaku
  • 1 awokado
  • Kilka pi贸rek czerwonej cebuli
  • 100 g bia艂ego sera (u mnie bez laktozy)
  • s贸l i pieprz
  • opcjonalnie pestki dyni lub s艂onecznika

sos

  • 1 艂y偶ka musztardy
  • 1 艂y偶ka miodu lub syropu klonowego
  • 1 艂y偶ka oliwy extra vergine
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 3/4 艂y偶ki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Buraka myjemy i nak艂uwamy. Pieczemy do mi臋kko艣ci w temperaturze 200 stopni. Obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.

Obra膰 i pokroi膰 w kostk臋 awokado. Obra膰 i pokroi膰 w cienkie paseczki cebul臋. W naczyniu umieszczamy umyty szpinak. Dodajemy awokado, buraka i cebul臋. Dodajemy pokruszony ser.

Przygotowujemy sos. 艁膮czymy wszystkie sk艂adniki i polewamy nim nasz膮 sa艂atk臋. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.