Do pracy, na szybki wypad za miasto, do szko艂y. Pyszna sa艂atka z pieczonym burakiem 馃檪 呕r贸d艂o witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych ! Mniam
Sk艂adniki/1-2 porcje:
- 1 burak
- gar艣膰 艣wie偶ego szpinaku
- 1 awokado
- Kilka pi贸rek czerwonej cebuli
- 100 g bia艂ego sera (u mnie bez laktozy)
- s贸l i pieprz
- opcjonalnie pestki dyni lub s艂onecznika
sos
- 1 艂y偶ka musztardy
- 1 艂y偶ka miodu lub syropu klonowego
- 1 艂y偶ka oliwy extra vergine
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 3/4 艂y偶ki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Buraka myjemy i nak艂uwamy. Pieczemy do mi臋kko艣ci w temperaturze 200 stopni. Obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
Obra膰 i pokroi膰 w kostk臋 awokado. Obra膰 i pokroi膰 w cienkie paseczki cebul臋. W naczyniu umieszczamy umyty szpinak. Dodajemy awokado, buraka i cebul臋. Dodajemy pokruszony ser.
Przygotowujemy sos. 艁膮czymy wszystkie sk艂adniki i polewamy nim nasz膮 sa艂atk臋. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.