Leczo z kiełbaską

Składniki /2 porcje:

– 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
– 200g świeżych pomidorów lub z puszki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g ulubionej kiełbaski
– ostra papryka i słodka papryka w proszku
– 1 duża cukinia
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki i podsmażamy na umiarkowanym ogniu aż lekko się zarumieni. Dodajemy cebulę i pod koniec czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, żółtą i zieloną oraz przyprawy paprykę ostra i słodką. Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukinię i podlewamy trochę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Po kilku minutach dodać pomidory (jeśli używamy świeżych obierzmy je ze skórki). Doprawić wszystko sola i pieprzem i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Podawać z pieczywem.

Print Friendly, PDF & Email