Składniki/4 porcje:
– 250g makaronu razowego penne
– 300g różyczek brokuła
– 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie)
– 1/2 posiekanych listków bazyli
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 50 g mąki
– 10 g suszonych pomidorów
– starty parmezan do posypania
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania (ostatnie 5 minut) dodać małę różyczki brokuła. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. W rondelku rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę aż powstanie gęsta masa. Następnie stopniowo dodawaj mleko i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe.