Składniki/2 porcje:
– 100 g ryżu jaśminowego
– ok. 250-300 g piersi z kurczaka
– papryka czerwona i żółta
– cebula
– sól i pieprz
– szczypta chili i pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka imbiru mielonego
– szczypta curry
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
sos
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski.
Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje.
Na drugiej patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kila minut
Gotowe warzywa połączyć z mięsem i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły.
Podawać z ulubionym ryżem np. jaśminowym, który ma piekny aromatyczny zapach.