Klasyczny chlebek bananowy

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny klasyczny chlebek bananowy,
kt贸ry z 艂atwo艣ci膮 wykonacie sami w domu 馃檪
Taki chlebek to doskona艂y pomys艂 na lekkie, wilgotne ciasto do kt贸rego mo偶ecie dodawa膰 np. ulubion膮 owocow膮 konfitur臋 lub je艣膰 sam jako dodatek do kawy czy herbaty 馃檪

Sk艂adniki:
– 1 1/2 szklanki m膮ki pszennej
– 3 du偶e dojrza艂e banany
– 2 艂y偶ki cukru
– 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
– 1 cukier wanilinowy
– szczypta soli
– 75 g roztopionego mas艂a
– 1 jajko

Przygotowanie:

Banany rozdrabniamy widelcem doda膰 roztopione mas艂o. Nast臋pnie wbijamy jajko i dodajemy cukier i cukier wanilinowy.M膮k臋 przesiewamy do miski i mieszamy z soda oczyszczon膮 i szczypta soli. Ca艂o艣膰 dodajemy do banan贸w. Wszystko mieszamy i wyk艂adamy do ma艂ej keks贸wki (formy o wymiarach 10×20 cm). Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 馃檪

2 thoughts on “Klasyczny chlebek bananowy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *