Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny klasyczny chlebek bananowy,
kt贸ry z 艂atwo艣ci膮 wykonacie sami w domu 馃檪
Taki chlebek to doskona艂y pomys艂 na lekkie, wilgotne ciasto do kt贸rego mo偶ecie dodawa膰 np. ulubion膮 owocow膮 konfitur臋 lub je艣膰 sam jako dodatek do kawy czy herbaty 馃檪
Sk艂adniki:
– 1 szklanka m膮ki pszennej – 1/2 szklanki m膮ki pe艂noziarnistej
– 3 du偶e dojrza艂e banany
– 2 艂y偶ki cukru lub 1 艂y偶ka ksylitolu
– 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
– 1 cukier wanilinowy
– szczypta soli
– 75 g roztopionego mas艂a
– 1 jajko opcjonalnie: gar艣膰 orzech贸w w艂oskich oraz 1 banan na wierzch chlebka.
Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy widelcem doda膰 roztopione mas艂o. Nast臋pnie wbijamy jajko i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. M膮k臋 pszenn膮 przesiewamy do miski i mieszamy z sod膮 oczyszczon膮, m膮k膮 pe艂noziarnist膮 i szczypta soli. Ca艂o艣膰 dodajemy do banan贸w. Pod koniec wsypujemy pokrojone orzechy w艂oskie. Wszystko mieszamy i wyk艂adamy do ma艂ej keks贸wki (formy o wymiarach 10×20 cm). Na wierzch uk艂adamy lekko wgniataj膮c w ciasto jednego banana przekrojonego wzd艂u偶 na p贸艂. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 馃檪