Torcik bezowy z malinami i bor贸wkami

Lubicie bez臋 ?? 馃檪 Ja uwielbiam ! Z pozoru prosty deser ale nie ka偶demu beza wychodzi od razu. Czasami trzeba d艂ugo 膰wiczy膰, 偶eby wysz艂a idealna. Ale gwarantuje, 偶e je艣li ju偶 dojdziemy do wprawy ten deser b臋dziemy chcieli robi膰 bardzo cz臋sto :). Poni偶ej przedstawiam przepis na mini torcik Pavlova z jednym kr膮偶kiem bezowym o 艣rednicy ok. 20-25 cm.

Sk艂adniki:

Beza*
鈥 5 zimnych bia艂ek
鈥 szczypta soli
鈥 250g cukru

Masa
鈥 400 ml 艣mietany 30%
鈥 200g mascarpone
鈥 1 艂y偶ka 聽zwyk艂ego cukru
– ok. 2 gar艣cie malin i bor贸wek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni (g贸ra – d贸艂).

Bia艂ka ubijamy w metalowej misce na sztywn膮 pian臋 ze szczypt膮 soli. Nast臋pnie dodajemy stopniowo po 艂y偶ce cukru, tak aby dok艂adnie si臋 rozpu艣ci艂. Pod koniec dodajemy przesian膮 m膮k臋 ziemniaczan膮 聽i jeszcze chwil臋 miksujemy. Piana powinna by膰 sztywna i b艂yszcz膮ca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okr膮g o 艣rednicy ok 20-25 cm . Wyk艂adamy ubite bia艂ka i formujemy kszta艂t naszego tortu i wk艂adamy do nagrzanego piekarnika.

Pian臋 wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 130 stopni i pieczemy przez ok 1h 10 minut, a偶 beza porz膮dnie si臋 wysuszy. Po wyj臋ciu z piekarnika odstawiamy w ch艂odne miejsce do wystygni臋cia. Bez臋 mo偶na przygotowa膰 dzie艅 聽wcze艣niej.
Mas臋 przygotowujemy 聽np. godzin臋 przed podaniem tortu. W misce ubijamy 艣mietan臋, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Mas臋 wyk艂adamy na bez臋 聽i uk艂adamy na niej owoce w dowolny spos贸b. 聽馃檪 Pycha !
Wskaz贸wki
1. Bia艂ka ubijamy w misce szklanej lub metalowej
2. Pami臋tajmy aby cukier dodawa膰 stopniowo po jednej 艂y偶ce ca艂y czas ubijaj膮c
3. Piana musi by膰 sztywna ale nadal plastyczna ( nale偶y pami臋ta膰 aby nie „przebi膰” piany)
Print Friendly, PDF & Email