Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– 500 g bobu
– 200 g roladki z koziego sera
– 200 g gęstej śmietany 18%
– 25 g parmezanu
– 2 jajka
– 100 ml jogurtu naturalnego
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty i odcedzamy. Obieramy ze skórek, odstawiamy.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika. Przygotuj farsz.
W misce wymieszaj jajka, śmietanę, jogurt naturalny. Następnie dodaj bób i pokrojony w kostkę ser kozi. Wymieszaj. Na koniec dodaj parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj i ułóż na podpieczonym spodzie tarty.
Piecz wszystko ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj na ciepło lub zimno.