Składniki ok 21-24 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 250 g jagód
– 100 g mlecznej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 80 ml oleju
polewa
– 70 g białej czekolady
– garść jagód do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej), natomiast w drugiej suche składniki (proszek i sodę, mąkę,cukier oraz sól). Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Pod koniec dodać umyte jagody.Do papilotek na muffinki wykładamy ciasto do wysokości ok.3/4 foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Polać ostudzone muffinki i udekorować jagodami.