Klasyczne Tiramisu

Przepis na klasyczny w艂oski deser 馃檪 Idealnie aksamitny krem w po艂膮czeniu z biszkoptami nas膮czonymi aromatycznym w艂oskim espresso i likierze amaretto .

 

Sk艂adniki  6-9 porcji:

– 500 g serka mascarpone
– ok. 250 g biszkopt贸w pod艂u偶nych
– 2 du偶e jajka
– 50 g cukru pudru
– 6 艂y偶ek likieru Amaretto
– 250 ml kawy espresso
– szczypta soli
– kakao do posypania

 

Przygotowanie:

Przygotowa膰 espresso i przela膰 do szerokiego naczynia tak, aby wygodnie by艂o w nim moczy膰 biszkopty i pozostawi膰 do ostygni臋cia. Doda膰 6 艂y偶ek Amaretto.
Nast臋pnie oddzieli膰  偶贸艂tka od bia艂ek (jajka dobrze umy膰).呕贸艂tka utrze膰 z cukrem pudrem na jasn膮 mas臋 a nast臋pnie doda膰 do serka mascarpone i miksowa膰 na 艣rednich obrotach.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 piane i doda膰 do masy delikatnie mieszaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮.

 

Przygotowa膰 form臋 o wymiarach ok 20×22 cm. Biszkopty zanurza膰 pojedynczo na kr贸tko w kawie z obu stron i uk艂ada膰 jeden obok drugiego.
Na biszkopty wy艂o偶y膰 po艂ow臋 masy i nast臋pnie u艂o偶y膰 kolejn膮 warstw臋 biszkopt贸w zanurzonych w kawie i przykry膰 reszt膮 masy.
Ca艂o艣膰 wstawi膰 na co najmniej 5 godzin do lod贸wki. Przed podaniem opr贸szy膰 kakao.
Najlepiej kroi膰 w kwadraty 馃槈 Smacznego!