Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca

Kraj

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry 🙂 Spaghetti z indykiem, szpinakiem Dzień dobry 🙂 Spaghetti z indykiem, szpinakiem i pomidorami ❤️
📌Składniki – na 2 porcje:
– 200 g makaronu spaghetti
– 1 pierś z indyka
– olej rzepakowy lub inny
– 2 ząbki czosnku
– mała czerwona cebula
– pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
– 200 g świeżego szpinaku
– sól, pieprz, zioła (np. mieszanka ziół toskańskich)
– parmezan do posypania
– świeża bazylia do dekoracji

📍Przygotowanie:
✔️Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente.
Pierś z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą pieprzem i ziołami ( u mnie mieszanka ziół toskańskich) ✔️Obieramy czosnek, zgniatamy i odkładamy na chwilę. Cebulę zeszklić, następnie dodać pokrojony czosnek a po chwili indyka. Do podsmażonego indyka dodajemy kolejne składniki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki dodać do mięsa. 
✔️Następnie na patelnię wrzucić opłukany świeży szpinak. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając aż szpinak zmięknie.
Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią❤️

#spaghetti #makaron #obiad #pomysłnaobiad #mniam #photooftheday #pychotka #ilovelife #blogkulinarny #gotujzilovelife
Dzień dobry 🙂Dzisiaj przypominam przepis na ba Dzień dobry 🙂Dzisiaj przypominam przepis na barszcz biały 🐣🌿🐥🌿 na #wielkanoc 💚
Zapraszam 🙂
📌Składniki /4 porcje:
– 500 ml zakwasu na barszcz biały
– 300 g boczku
– 4 białe kiełbasy
– 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera)
– 80 ml śmietany 18%
– 4 jaja
– majeranek
– sól i pieprz
📍Przygotowanie:
✔️Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody. Gotujemy ok. godzinę. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiełbasę wrzucamy na 5 minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania.
✔️Odlewamy 1 chochlę płynu z barszczu i mieszamy ze śmietaną. Zaprawiamy nasz barszcz, chwilę gotujemy i gotowe.
✔️Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki.
✔️Na głębokie talerze wylewamy barszcz biały. Dodajemy cząstki jajek. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego 💚

#easter #barszczbiały  #święta #omomom #pysznie #blogkulinarny #ilovelife #gotujzilovelife #ilovelifeblog #jedzonko #zupa
Dzień dobry 🙂 Sałatka z ciecierzycą i serkie Dzień dobry 🙂 Sałatka z ciecierzycą i serkiem pleśniowym ❤️
📌Składniki/1 porcja: 
–  60 g sera pleśniowego np. camembert
–  garść ciecierzycy z puszki lub suchej
–  1/2 małej sałaty rzymskiej
–  4 pomidorki koktajlowe
–  1/4 cebuli czerwonej
–  2 łyżki oliwy z oliwek 
–  pieprz do smaku
–  kilka kropel cytryny 
📍Przygotowanie:
✔️Ser kroimy np w paski. Ciecierzycę odsączamy. Jeśli używamy ciecierzycę suchą, musimy ją namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją.
✔️Cebulę kroimy w cienkie piórka
Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.
✔️Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe! Smacznego ❤️

#sałatka #śniadanie #breakfast #photooftheday #omom #pic #ilovelife #blogkulinarny #gotujzilovelife #vege #vegetables
Dzień dobry 🙂 przepis na Wielkanocny stół 🐣🐥🕊️Babka rumowa 🤍
📌Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-150 g rodzynek
-150ml ciemnego rumu
-200g masła
-4 jajka
-150 g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
👉lukier
-1/2 szklanki cukru pudru
-3 łyżki rumu
-do posypania płatki migdałów lub rodzynki
📍Przygotowanie:
✔️Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać 100 ml rumu i odstawić na ok. godzinę. Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który ścieknie do miseczki.
✔️Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek.
✔️Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera.
✔️Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
✔️Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić.
✔️Cukier puder przełożyć do miski dodać 2 łyżki rumu i zmiksować. Polać lukrem  babkę i udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego ❤️

#wielkanoc #święta #babka #babkarumowa #słodkości #sweets #blogkulinarny #ilovelifeblog #omomom #gotujzilovelife
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepis na t Dzień dobry 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepis na tiramisu chałwowy ❤️ Pięknego dnia 🙂
📌Składniki  6-9 porcji:
– 500 g serka mascarpone
– ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 300g chałwy waniliowej 
– 4 duże jajka
– 50 g cukru pudru
– 6 łyżek likieru Amaretto
– 250 ml kawy espresso
– szczypta soli
– kakao do posypania

📍Przygotowanie:
✔️Przygotować espresso i przelać do szerokiego naczynia tak, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Dodać 6 łyżek Amaretto.
Następnie oddzielić  żółtka od białek (jajka dobrze umyć).Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę a następnie dodać do serka mascarpone i miksować na średnich obrotach. Następnie dodać chałwę i jeszcze chwilę miksować .
✔️Białka ubić na sztywną piane i dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Przygotować formę o wymiarach ok 20×22 cm. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego.
✔️Na biszkopty wyłożyć połowę masy i następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy.
✔️Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego❤️

#rolka #tiramisu #tiramisuchałwowe #pysznie #smacznie #slodko #gotujzilovelife #domowesłodkości  #ilovelife
Dzień dobry ☺️Nowa rolka z przepisem na malin Dzień dobry ☺️Nowa rolka z przepisem na malinową chmurkę ❤️
📌Składniki:
👉Kruche ciasto
– 3 żółtka
– 30 g cukru pudru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ opakowania cukru wanilinowego
– 150g mąki pszennej
– 100g masła
👉Galaretka z malinami
-600g świeżych malin (mogą być również mrożone)
– 3 malinowe galaretki
– 3 szklanki wrzącej wody
👉Krem
– 500ml śmietany kremówki 36%
– 250 g serka mascarpone
– 3łyżki cukru pudru
👉Beza
– 3 białka
-150g drobnego cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
📍Przygotowanie:
✔️Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Przygotować formę do wypieków (prostokątną 23 x 33 lub kwadratową 24 x 24) i wysmarować ją masłem lub margaryną. Wyłożyć kruche ciasto rozgniatając paluszkami i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200 st. C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor.. Wyjąć i wystudzić.
✔️Malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
✔️Następnie przygotowujemy bezę. Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy zwiększając obroty, aż otrzymamy sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier (po jednej łyżce) aż otrzymamy gęstą, błyszczącą pianę. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na formę o takich samych wymiarach jak kruche ciasto i pieczemy w temperaturze 140 st C bez termoobiegu około 1h. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona i lekko popękana.
✔️Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na ciasto z galaretką i wyrównujemy. Na samą górę wykładamy ostudzoną bezę. Smacznego ❤️

#beza #ciacho #malinowachmurka #gotujzilovelife #blogkulinarny #ilovelife #goodfood #goodvibes #fit #weekend #Sweets #pycha
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress