Tarta z zielonym groszkiem i serem ple艣niowym

Tarta,kt贸ra podbi艂a moje serce 馃檪 I nie uwierzycie ale jeszcze do niedawna wydawa艂o mi si臋, 偶e zielony groszek to co艣 nie dla mnie 馃檪 Zdecydowanie by艂am w du偶ym b艂臋dzie ! Ta tarta jest po prostu przepyszna. Przekonajcie si臋 sami i podzielcie si臋 wra偶eniami w komentarzach.

Sk艂adniki / 4-8 porcji:
ciasto:
鈥 125  g mas艂a
鈥 1 i 录 szklanki m膮ki
鈥 3 艂y偶ki zimnej wody
鈥 szczypta soli
nadzienie:
鈥 300 g mro偶onego zielonego groszku
鈥 90 ml mleka
鈥 250 g sera ple艣niowego
鈥 2 du偶e jajka
鈥 3 pokrojone szalotki lub ma艂e cebulki
鈥 s贸l i pieprz  oraz szczypta ga艂ki muszkato艂owej

Przygotowanie:

Wyrobi膰 ciasto (do przesianej m膮ki doda膰 mas艂o i szczypt臋 soli oraz zimn膮 wod臋) i w艂o偶y膰 na chwil臋 do lod贸wki.
Na rozgrzana patelni臋 wlej olej rzepakowy i podsma偶 pokrojone szalotki. Nast臋pnie doda膰 groszek cielony i dusic ok. 5 minut, p贸ki nie zmi臋knie. Zdj膮膰 z ognia i ostudzi膰. W misce wymieszaj jajka, mleko. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem. Ser ple艣niowy pokr贸j w drobn膮 kostk臋.

Wyci膮gnij ciasto z lod贸wki i rozwa艂kuj na opr贸szona m膮k膮 powierzchni na placek o 艣rednicy 40 cm. Wy艂贸偶 ciasto na nat艂uszczon膮 okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia z wyjmowanym dnem o 艣rednicy 28 cm. Nak艂uj widelcem. Umie艣膰 obci膮偶enie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie 艣ci膮gnij obci膮偶enie i podpiekaj jeszcze chwil臋 a偶 ciasto si臋 zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wyk艂adamy groszek z szalotkami. Posypujemy wszystko serem ple艣niowym pokrojonym w kostk臋 a nast臋pnie zalewamy wszystko mas膮 jajeczno- mleczn膮

Piecz przez 25-35 minut  w temperaturze 190 stopni, a偶 masa jajeczna zetnie si臋 i lekko zarumieni.  Wyci膮gnij z piekarnika ostud藕. Podawaj na zimno lub gor膮co. Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email