Stromboli to zawijana pizza, która wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Podstawą Stromboli jest ciasto takie, jak do pizzy, a składniki to już kwestia indywidualna i zależy od Waszej kreatywności :).
Składniki:
Ciasto
– 20 g drożdży
– 1,5 szklanki mąki
– 0,5 szklanki wody
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
Nadzienie
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– 1/3 małej puszki kukurydzy
– ząbek czosnku
– pół cebuli
– pomidor
– 100 g świeżego szpinaku
– 4 plastry szynki parmeńskiej
– 1/3 cukinii
– starta mozzarella
– sól, pieprz, zioła
Przygotowanie
Drożdże mieszamy w wodzie i odstawiamy na chwilkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia formułując kształt prostokąta i smarujemy sosem (koncentrat + 2 łyżki oliwy + czosnek).Następnie układamy plastry szynki parmeńskiej. Pozostałe składniki kroimy w kostkę i układamy kolejno na środku placka, wszystko doprawiamy według uznania i posypujemy kukurydzą i startym serem.
Po obu bokach ciasta, tam gdzie nie ma nadzienia, nacinamy paski, które zakładamy na farsz raz z jednej a raz z drugiej strony, całość posypujemy ziołami. Stromboli pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumieni. Smacznego !