Rozpoczął się sezon na jarmuż, więc czym prędzej pobiegłam do sklepu żeby kupić i przygotować pyszny koktajl dwuwarstwowy na bazie owoców i jarmużu 🙂 Taki koktajl to duża dawka witamin i fajny pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację !
Składniki/2 porcje:
– 150 g jarmużu
– 100g ananasa lub 1/2 puszki ananasa
– 100ml mleka roślinnego
– 100 ml świeżych lub mrożonych malin\
– mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Maliny myjemy i wrzucamy do blendera lub miksera. Rozdrabniamy do uzyskania gładkiego musu. Przelewamy do szklanek.
Jarmuż myjemy. Jeśli używamy świeżego ananasa również myjemy, obieramy i kroimy na pół, a później na mniejsze kawałki. Jarmuż wrzucamy do blendera lub miksera dodajemy mleko roślinne oraz ananasa. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do szklanek na przygotowany wcześniej mus z malin.
Dekorujemy miętą 🙂
*wskazówka
Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku malin możesz do musu dodać trochę cukru, miodu , syropu z agawy lub ksylitolu. Ja wykorzystuje sok z ananasa jeśli wykorzystuje do koktajlu ananasa z puszki.