Grzanki z awokado i jajkiem

Składniki / 2 porcje:

-2 wiejskie jajka
– mała bagietka
– 1 awokado
– kiełki rzodkiewki
– 8 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
– 1kilka liści świeżego szpinaku
– łyżeczka soku z cytryny
– 5 pieczarek
– sól i pieprz
– 1 mała cebulka
– świeży szczypiorek do posypania
– kapary (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Pomidorki i szpinak myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Układamy wraz ze szpinakiem na talerzach. Opcjonalnie dodajemy kapary. Cebulkę obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy chwilę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki. Smażymy, aż pieczarki będą mocno przyrumienione. Układamy na talerzach. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.Bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy w tosterze lub na patelni  ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado myjemy obieramy, rozdrabniamy na pastę i dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowane grzanki i posypujemy kiełkami. W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli, zamieszać łyżką i zrobić wir wodny, w środek wbić jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty, aż białko będzie ścięte, ale żółtko jeszcze płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.

Omlet francuski

Składniki/1 porcja:
– 2 jajka,
– łyżka masła
– 2 łyżki niegazowanej wody
– sól i pieprz
– parmezan do posypania
do podania: roszponka, kilka pomidorów, pieczywo
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać wodę, przyprawić solą i pieprz. Lekko ubić. Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu.
Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Przełóż na talerz składając na pół.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. roszponką, pomidorkami i świeżym pieczywem.

Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą

Składniki /1 porcja:

– 1 duży pomidor np. malinowy
– garść jarmużu
– 2 jaja wiejskie
– 1/2 ząbku czosnku
– szczypiorek
– 1-2 łyżki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
– szczypta kminu rzymskiego
– olej rzepakowy lub olej kokosowy
– sól i pieprz, papryka słodka i ostra
– do podania np. bagietka lub ulubiony chleb

Przygotowanie:

Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów dodajemy jarmuż, który wcześniej należy sparzyć gorącąale nie wrzącą wodą . Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy ciecierzycę i wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka

Szakszuka z boczkiem i szpinakiem

Składniki/1 porcja:
– 1 duży pomidor  np. malinowy
– garść świeżego szpinaku
– 2 jaja wiejskie
– 1/2 ząbku czosnku
– 1/2  cebuli
– tarty parmezan (opcjonalnie)
– szczypiorek (opcjonalnie)
– 50 g dobrej jakości chudego boczku
– szczypta kminu rzymskiego
– olej rzepakowy lub olej kokosowy
– sól i pieprz, papryka słodka i ostra
– do podania np. bagietka lub ulubiony chleb

Przygotowanie:
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy pokrojony w kostę boczek a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i szczypiorkiem. 

Jajka zapiekane w awokado

Składniki/2 porcje:

-1 awokado
-2 jajka
– do smaku sól i pieprz
– garść rukoli
– kilka pomidorków koktajlowych
– parmezan do dekoracji
– pieczywo

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestke. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

W miejsce po pestce wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pomidorkami i swieżą rukolą

Kasza manna z owocami

Dzisiaj na blogu smaki dzieciństwa 🙂 Pyszna kasza manna z owocami ! Śniadanie,które pokochają nie tylko dzieci ale i dorośli:)

Składniki :
– 2 szkl mleka(może być roślinne)
– 4 łyżki kaszy manny
– 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
– ulubione owoce świeże i suszone np.: banan, maliny, rodzynki, orzechy, kokos itp.
– miód,syrop klonowy lub daktylowe

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Kiedy mleko będzie gorące, dodajemy cukier a następnie cienką strużką wsypujemy kaszkę cały czas mieszając.
Gotujemy jeszcze chwilkę, aż kasza zgęstnieje.
Kaszę przekładamy do miseczek, układamy owoce. Możemy polać miodem, syropenm klonowym lub daktylowym

Tosty francuskie z konfiturą

Tosty francuskie to pomysł na śniadanie, które pokochają dzieci 🙂 Pyszne, chrupiące i do tego z ulubionymi owocami 🙂 To po prostu trzeba spróbować !!!

Składniki /4 porcje:
– chleb zwykły lub tostowy
– 2 roztrzepane jajka
– pól szklanki mleka
– masło do smażenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy.
Przygotowanie:
Roztrzepane jajko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka.
Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
Tosty francuskie podajemy z konfiturą lub z bananami i malinami polane syropem klonowym lub miodem.

Owsianka z jogurtem i owocami

Szybkie zdrowe i pożywne śniadanie! Polecam wszystkim, którzy zwłaszcza tym zabieganym i nie lubiącym wcześnie wstawać:)

Składniki /1 porcja:
– 4 łyżki płatków owsianych
– łyżka kokosu
– 1 banan
– kilka świeżych lub mrożonych malin
–  kilka świeżych lub mrożonych borówkę
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 mały jogurt bez laktozy (ok.180g)

Przygotowanie:

Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy wszystko przegotowaną wodą w takiej ilości aby pokryć wszystko w całości. Zostawiamy na kilka minut lub na całą noc. Następnie dojemy jogurt (u mnie bez laktozy). Dodajemy banana, maliny i borówki. Posypujemy kokosem i polewamy syropem klonowym. Smacznego 🙂

Jajecznica z kurkami

Proste, szybkie i smaczne 🙂 Takie śniadania lubię a Wy??
Korzystajmy z sezonu na kurki !!

Składniki /2 porcje:
– ok.250 g oczyszczonych kurek
– 1 cebula
– 25 g masła
– 6 dobrej jakości jaj
– świeży koperek do posypania
– sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurki oczyścić, pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby smażyć 5-10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wbić do kurek jajka Smażyć, mieszając, aż jajecznica się zetnie. Jajecznicę z kurkami podawać ze świeżym chlebem z masłem. Posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Fritatta z kiełbaską i pomidorkami

    Składniki/1-2 porcje:
–  1/2 puszki krojonych pomidorów 
–  3 jaja wiejskie
–  40 ml mleka
–  ok. 50 g ulubionej kiełbaski
–  5-6 małych pomidorków koktajlowych
–  70 g sera pleśniowego koziego
–  1garść świeżej bazylii
–  1/3 łyżeczki ostrej papryki
–  1/3 łyżeczki pieprzu
–  opcjonalnie sól i zioła toskańskie

Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbaskę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Dodać pomidory i  przyprawić wszystkimi przyprawami. Gotowac przez ok. 4 minuty,  aż woda z pomidorów odparuje. Dodać jajka i pokruszony ser kozi. Na koniec pomidorki koktajowe przekrojone na pół. Przykryć pokrywką i smażyć wszystko ok. 8-10 minut aż jajka się zetną. Ściągnąć z ognia. Posypać świeża bazylią. Podawać od razu 🙂