Masło orzechowe*

Przepis na masło orzechowe jest bardzo prosty. Wystarczy właściwie jeden składnik, kilka minut blendowania i gotowe! Masło orzechowe jest bardzo zdrowe. Orzechy ziemne, z których powstaje masło orzechowe obniżających poziom cholesterolu we krwi i są bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. Warto więc włączyć masło orzechowe do naszej diety.

Składniki:
– paczka prażonych orzechów ziemnym (bez soli)
– odrobina soli

Przygotowanie:
Orzeszki wsypujemy do misy melaksera, solimy i mielimy przez ok. 10 minut, aż orzeszki zamienią się w gładką masę za sprawą naturalnego tłuszczu, który wytrąci się z orzeszków w trakcie miksowania. Gotowe ! 🙂
Takie masło przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku przez ok. miesiąc. Możemy dodać je do ciast czy koktajli, lub po prostu posmarować nim chleb 🙂

przepis autorski Ani