Hummus z batata

Składniki:

-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
-1 batat
-1 łyżeczka pasty tahini
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki kuminu mielonego
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-1 łyżeczka soli
-1-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jeśli używamy surowej ciecierzycy. Moczymy ją wcześniej przez całą noc a następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok. 40 minw 200st (aż stanie się miękki). Studzimy i obieramy ze skórki.

Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, batata oraz wszystkie przyprawy wraz z pastą tahini.

Miksujemy na gładki hummus. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody.

Doprawiamy do smaku. Hummus podajemyz ulubionym pieczywem, grzankami lub warzywami.

Puszyste racuchy

Słodki podwieczorek, szybki obiad dla dzieciaków, małe co nieco na ponure dni? Racuszki z jabłkami! Klasyka ale jaka pyszna 🙂

Składniki/2 porcje:

  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka,
  • cukier puder i cynamon do posypania,
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.

Do miski wbijamy jajko, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem, aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i jogurt. Miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy jabłka i mieszamy. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem – jeśli ktoś lubi 🙂

Ryba po grecku

Święta bez rybki to nie święta 🙂 Dzisiaj przepis na pyszną rybę po grecku ! Kto nigdy nie jadł niech żałuje i szybciutko nadrabia zaległości 🙂

Składniki/ok. 6porcji:

-800 g filetów mrożonej lub świeżej ryby (np.dorsza, morszczuka, miruny)
-500 g marchewki
-150 g pietruszki
-100 g selera
-1 duża cebula
-1 mały por
-3 szklaki wrzącej wody
-1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
-1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy
-po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki,bazylii, oregano

Przygotowanie:

Ryby rozmrozić i  osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce ogrubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotowaćprzez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i liść laurowy.

W oczekiwaniu na warzywa usmażyć rybę obtoczoną w mące, na złoto, na rozgrzanym oleju. Przekładać do naczynia żaroodpornego lubceramicznego.

Odlać trochę wywaru z warzyw (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.

Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelnina oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z rozcieńczonym w wywarze koncentratem. Całość wymieszać i zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką, bazylią i  oregano .

Warzywa położyć na usmażonej rybie. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.

Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem np. dzień wcześniej, aby nabrała smaku 🙂 Smacznego

Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą

Składniki:
–  2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
– 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
– 2 duże garście świeżego szpinaku
– 150 g gotowanej ciecierzycy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz,
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
– 1/3 łyżeczki – ostrej
– 1/3 wędzonej
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, (przyprawiamy solą i pieprzem opcjonalnie) i pieczemy przez ok. 40 – 50 minut w temperaturze ok. 200°C. Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji (wcześniej moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc), lub używamy już ugotowanej z puszki lub słoika.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Na patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

 

Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.

Chipsy z buraków

Składniki:

-2 buraki
-3 łyżki oleju rzepakowego
-sól i pieprz
-odrobina czosnku [może być suszony]
-bazyli

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki.  Możecie użyć  mandoliny lub klasycznego, dużego noża kucharza.

Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, opruszamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 150 stopniach przez 50-60 minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.

Jeśli talarki będą za grube. Po 30 minutach warto obrócić chipsy na drugą stronę. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w chipsy 🙂

Czerwone pesto

Pyszne domowe pesto 🙂 pachnące, świeże i bardzo apetyczne 🙂 Dzisiaj prezentuję przepis na czerwone pesto z dodatkiem migdałów 🙂

 
Składniki:
– 150 g suszonych pomidorów
– pół pęczka świeżej bazylii
– 2 małe ząbki czosnku
– 50 g parmezanu
– 50 g migdałów ( bez skórki całe)
– 50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę. Masa musi być gęsta.
Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Pesto podawaj z makaronem, pieczywem lub dodawaj do ulubionych potraw z mięsa lub ryb 🙂

Kopytka z dyni

Składniki:

– 500 g ugotowanych ziemniaków*
– 500 g upieczonej dyni bez skóry
– 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania*
– 1 jajko
– sól

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.

Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki.

Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę.

Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem.

Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów.

W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową.

* Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej

 

Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy to świetna alternatywa dla tzw. mielonego. Są sycące, mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięsne kotlety i  smakują tak samo pysznie 🙂

Składniki na ok. 8-10 sztuk:

– 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
– 1 mała cebula
– 1 jajko
– ¾ kubka mąki pszennej
– bułka tarta do obtaczania
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę wg instrukcji, odcedź z nadmiaru wody i ostudź. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor. Wymieszaj soczewicę i cebulę. Dodaj jajko, mąkę dopraw do smaku. Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub buraczkami.

Placuszki dyniowe z serem białym

Jesień witam przepisem na pyszne placuszki dyniowo – serowe 🙂 Zobaczcie jak fajnie można przygotować coś np. do kawy lub na słodki podwieczorek w jesienne wieczory !

Składniki / ok. 10 sztuk:
– 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
– 1 łyżka masła
– 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru lub imbiru w proszku
– 200 g białego sera
– 30 g rodzynek lub żurawiny
– 2 łyżki cukru
– cukier wanilinowy
– 2 jajka
– 4 – 5 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 – 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.
Twaróg rozgnieść praską lub widelcem, dodać rodzynki/żurawinę oraz cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszać wszystko z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo – dyniowej razem z przesianą mąką i cynamonem. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy ciasto jest wystarczająco gęste, żeby smażyć placuszki. Jeśli jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię ( w przeciwnym razie placki zaczną nam się przyklejać i nie wyjdą) i smażymy placuszki z każdej strony co jakiś czas delikatnie je obracając.
Podawać np. z domową konfiturą malinową 🙂

Leczo z soczewicą

 

Składniki:
– 1 cebula
– 3 cukinie
– 3 papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 szklanki wody
– 500 ml passaty pomidorowej lub ok. 6 świeżych pomidorów
– sól i pieprz
– papryka słodka i papryka ostra
– oregano i ulubione zioła
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do niej czerwoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy. W garnku o szerokim dnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju pokrojone w kostkę papryki. Po chwili dodajemy do nich obrane i pokrojoną w kostkę cebule. Następnie dodajemy tak samo pokrojone cukinie (pozbawione wcześniej gniazd nasiennych). Całość smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowaną soczewicę i passatę. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki i zblendować.
Wszystko smażymy kolejne 5-10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami do smaku. Dodajemy oregano ulubione zioła. Podajemy z pieczywem.