Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca

Sałatki

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry 🙂 Sałatka z ciecierzycą i serkie Dzień dobry 🙂 Sałatka z ciecierzycą i serkiem pleśniowym ❤️
📌Składniki/1 porcja: 
–  60 g sera pleśniowego np. camembert
–  garść ciecierzycy z puszki lub suchej
–  1/2 małej sałaty rzymskiej
–  4 pomidorki koktajlowe
–  1/4 cebuli czerwonej
–  2 łyżki oliwy z oliwek 
–  pieprz do smaku
–  kilka kropel cytryny 
📍Przygotowanie:
✔️Ser kroimy np w paski. Ciecierzycę odsączamy. Jeśli używamy ciecierzycę suchą, musimy ją namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją.
✔️Cebulę kroimy w cienkie piórka
Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.
✔️Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe! Smacznego ❤️

#sałatka #śniadanie #breakfast #photooftheday #omom #pic #ilovelife #blogkulinarny #gotujzilovelife #vege #vegetables
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszn Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszne ciasto bez pieczenia 🙂👇
📌Składniki:
– 600 g dobrej jakości herbatników( mogą być dwa różne kolory)
– 200 g masła
– 300 g chałwy
– 1 litr mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 180 g cukru
– 200 g dżemu porzeczkowego (1 słoiczek)
– 50 ml amaretto

📍Przygotowanie:
✔️Przygotowujemy budyń. Z litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem i żółtkami. Pół szklanki mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy stopniowo przygotowaną mieszankę. Po zagotowaniu budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Po całkowitym ostudzenia dodajemy kostkę masła, chałwę, amaretto i miksujemy całość na gładką masę. ✔️Przygotowujemy małą formę u mnie o wymiarach 30 x 25cm (smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy dno formy jasnymi herbatnikami i kładziemy na nich warstwę masy. ✔️Następnie układany znowu herbatniki,cały słoiczek dżemu porzeczkowego i masę. Następnie nową warstwę herbatników może zmienić na np czekoladowe i znowu kładziemy na nich masę I tak jeszcze 3 warstwy. Na samym wierzchu, herbatniki smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy kakao. 
✔️Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego 🙂

#gotujzilovelife #domoweciasto #ciachobezpieczenia #blogkulinarny #chałwa #ciacho #reels
Dzień dobry 🙂 Sezon na bób uważam za rozpocz Dzień dobry 🙂 Sezon na bób uważam za rozpoczęty 🙂 czy ktoś z Was też lubi tak mocno jak ja?💚Wrzucam Wam dzisiaj szybko przepis na pastę z bobu  i życzę miłego weekendu 🙂
📌Składniki:
– 500 g bobu
– łyżka oliwy
– 3 ząbki czosnku
– sok z połówki cytryny
– czarny pieprz, zioła
📍Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pasta z bobu gotowa.
Podawać z ulubionym pieczywem 🙂 Smacznego !
#bób #warzywa #pastazbobu #mniam #ilovelife #blogkulinarny #omomom
Dzień dobry 🙂 propozycja na #obiad ? Roladki z Dzień dobry 🙂 propozycja na #obiad ? Roladki z indyka ze szparagami 💚
📌Składniki /4 porcje:
– 1 pierś z indyka (ok. 320 dag)
– 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag)
– 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk)
– 1 łyżka oleju
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
👉Sos musztardowy
– 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
👉Do podania:młode ziemniaczki lub kasza burgul.
📍Przygotowanie:
✔️Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ze szparagów odłam twarde końcówki (zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca i wtedy sama złamie się w odpowiednim miejscu).
✔️Indyka przekrój na 8 równych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce  i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem z obu stron.
✔️Na każdym sznyclu układaj po 3 szparagi. Zwiń w roladki i zepnij wzdłuż patyczkiem(opcjonalnie). Następnie każdą roladkę owiń 2 plastrami szynki długo dojrzewającej.Zepnij patyczkiem ponownie (opcjonalnie). Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornymi posmaruj wierzch sosem musztardowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25minut.
✔️Do roladek pasują np. młode ziemniaczki lub kasza burgul.

#roladki #indyk #reel #ilovelifeblog #gotujzilovelife #blogkulinarny #jedzonko #dinner #ilovelife #omom #recipe #newrecipe #newreels
Ciasto z rabarbarem ❤️ 📌Składniki: – 250 Ciasto z rabarbarem ❤️
📌Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– szczypta soli
– 200 g masła
– 4 żółtka
Nadzienie
– 600 g rabarbaru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– ok 180 g konfitury z malin
Beza
– 4 białka
– 200 g cukru
– do posypania płatki migdałów

📍Przygotowanie:
✔️Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, żółtka i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni). Piec ok. 15-20 minut (na lekki złoty kolor).
✔️W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć i odciąć liście i pokroić łodygi na kawałki ok 1,5 cm. Następnie wymieszać w misce z cynamonem i konfiturą malinową. Białka ubijamy na sztywną pianę. A następnie dodajemy systematycznie po 1 łyżce cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
✔️Wyciągamy podpieczone ciasto i wykładamy rabarbar oraz pianę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w 170 stopni (funkcja góra -dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i suszyć jeszcze przez ok. 15 minut bezę. Smacznego 🙂❤️

#rabarbar #ciacho #blogkulinarny #ilovelifeblog #photooftheday #omomom #domowewypieki #gotujzilovelife
Dzień dobry ☺️Nowa rolka z przepisem na malin Dzień dobry ☺️Nowa rolka z przepisem na malinową chmurkę ❤️
📌Składniki:
👉Kruche ciasto
– 3 żółtka
– 30 g cukru pudru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ opakowania cukru wanilinowego
– 150g mąki pszennej
– 100g masła
👉Galaretka z malinami
-600g świeżych malin (mogą być również mrożone)
– 3 malinowe galaretki
– 3 szklanki wrzącej wody
👉Krem
– 500ml śmietany kremówki 36%
– 250 g serka mascarpone
– 3łyżki cukru pudru
👉Beza
– 3 białka
-150g drobnego cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
📍Przygotowanie:
✔️Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Przygotować formę do wypieków (prostokątną 23 x 33 lub kwadratową 24 x 24) i wysmarować ją masłem lub margaryną. Wyłożyć kruche ciasto rozgniatając paluszkami i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200 st. C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor.. Wyjąć i wystudzić.
✔️Malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
✔️Następnie przygotowujemy bezę. Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy zwiększając obroty, aż otrzymamy sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier (po jednej łyżce) aż otrzymamy gęstą, błyszczącą pianę. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na formę o takich samych wymiarach jak kruche ciasto i pieczemy w temperaturze 140 st C bez termoobiegu około 1h. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona i lekko popękana.
✔️Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na ciasto z galaretką i wyrównujemy. Na samą górę wykładamy ostudzoną bezę. Smacznego ❤️

#beza #ciacho #malinowachmurka #gotujzilovelife #blogkulinarny #ilovelife #goodfood #goodvibes #fit #weekend #Sweets #pycha
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress