TARTA Z CUK I KOZIM1

Krem z dyni

Sezon na dynie w pełni dlatego dzisiaj przepis na pyszną zupę krem z dyni 🙂

Składniki/ 4 porcje:

– 800 g dyni
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
– 1/2 puszki krojonych pomidorów
– do podania np grzanki lub paluchy z sezamem
– do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dynię  obrać ze skórki i miąższu i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię i ziemniaki i doprawić solą i kurkumą. Dodać starty imbir. Smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Następnie  zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i gotować jeszcze ok. 5 minut aż warzywa będą miękkie.  Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze.

Podajemy np. z grzankami lub paluchami z dodatkiem sezamu. Jeśli lubimy zupę bardziej pikantną proponuje posypac ja przed podaniem ostra papryczką chili.

Wskazówka*

Jeśli zupa będzie szbyt gęsta możemy dodać trochę mleka .

TARTA Z CUK I KOZIM1

Krem kukurydziany z grzankami

Pyszny i bardzo rozgrzewający krem kukurydziany to idealna zupa na zimne jesienne wieczory 🙂 Krem kukurydziany dostarczy Wam wiele cennych wartości odżywczych. A to za sprawą dwóch podstawowych składników imbiru i kukurydzy. Imbir ma właściwości lecznicze i odchudzające natomiast kukurydza jest doskonałym źródłem kwasów OMEGA -3 , broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa naszą odporność i przedłuża młodość.

Składniki/2 porcje:

-1 litr wywaru warzywnego*
– 1 marchew drobno pokrojona
– 1 ziemniak pokrojony w drobną kostkę
– 1 kolba świeżej kukurydzy lub 200 g  kukurydzy w puszce
– 1 łyżka świeżego startego imbiru
– 150 ml śmietany 18  % (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– grzanki z bułki lub chleba

Przygotowanie:

Kukurydzę podsmażyć chwilę na maśle lub oleju rzepakowym wraz z posiekanym świeżym imbirem.  Zagotować wcześniej przygotowany  bulion warzywny* przepis znajdziecie na przykład tutaj .   Bulion najlepiej zagotować razem z drobno pokrojonym ziemniakiem i marchewką. Gdy warzywa już będą miękkie dodajemy kukurydzę z imbirem mieszamy. Zupę odstawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy solą pieprzem.  Opcjonalnie możemy zabielić zupę śmietaną. Podawać z chrupiącymi grzankami. Smacznego 🙂

TARTA Z CUK I KOZIM1

Botwinka

Składniki/4 porcje:

Bulion warzywny

– 1 porcja włoszczyzny ( 2 marchewki, ćwiartka selera, ½ pora, pietruszka)
– 2 litry wody
– sól i pieprz
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– cebula
– 4 gałązki natki pietruszki

Botwinka

– 1 pęczek botwinki
– ½ kg młodych ziemniaków
– sól i pieprz
– zielona cebulka
– 4 łyżki 18% śmietany

 

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać, opłukać, wszystkie warzywa łącznie z porem. Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać 2 litrami wody i zagotować.

Dodać sól, liście laurowe, ziele  angielskie i pieprz. Obrać cebulę  i położyć na palniku kuchenki i opalić ją ( ok. 1-2 minuty) a następnie włożyć do garnka z warzywami wraz z natką pietruszki.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę półtorej do miękkości warzyw. Następnie odcedzić i gotowe.

Ugotowaną marchew z bulionu warzywnego zostawiamy i kroimy w grubsze plastry.

Przygotowujemy botwinkę

Odetnij liście botwinki i umyj, a buraczki obierz. Pokrój liście botwinki łącznie z łodygami a buraczki na drobne plasterki.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i dodać do bulionu warzywnego. Gotować  aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojone w plasterki buraczki a po ok. 3 minutach liście i łodyżki botwinki. Na koniec dodać plastry ugotowanej marchewki.

Odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy z ok.  4 łyżkami śmietany a następnie dodajemy do botwinki. Doprawić wszystko pieprzem oraz w razie potrzeby solą.

Gotowe. Rozlewamy do talerzy i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką. Smacznego.

TARTA Z CUK I KOZIM1

Zupa krem z zielonego groszku*

Krem z zielonego groszku to pomysł na wiosenną zupę. Pyszna, prosta i sycąca. Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik.

 

Składniki:
– 800 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
– cebula
– duży ząbek czosnku
– 0,8l bulionu warzywnego
– olej do smażenia
– sól, pieprz, zioła do smaku
– śmietana 12% (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i szklimy. Następnie wrzucamy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu, aż groszek będzie miękki (ok.10 minut). Przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy i gotowe!
Można podawać z łyżką śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Pyszności 🙂

przepis autorski Ani