Sałatka z wędzonym pstrągiem

Składniki/1porcja: 
–  40 g wędzonego pstrąga
–  1/2 małej czerwonej papryki
–  garść rukoli
–  4 pomidorki koktajlowe
–  1/2 małej czerwonej cebuli
– 1 jajko ugotowane na twardo
sos
–  2 łyżki oliwy z oliwek 
–  łyżeczka miodu
–  łyżeczka musztardy
–  pieprz do smaku
–  kilka kropel cytryny 
– opcjonalnie sól

 

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo 
Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki. Rukolę myjemy i odsączamy z wody. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. To samo robimy z cebulą. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Całość polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz z sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Gotowe.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki/1 porcja: 
–  60 g sera pleśniowego np. camembert
–  garść ciecierzycy z puszki lub suchej
–  1/2 małej sałaty rzymskiej
–  4 pomidorki koktajlowe
–  1/4 cebuli czerwonej
–  2 łyżki oliwy z oliwek 
–  pieprz do smaku
–  kilka kropel cytryny 

Przygotowanie:
Ser kroimy np w paski. Ciecierzycę odsączamy. Jeśli używamy ciecierzycę suchą, musimy ją namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją.
Cebulę kroimy w cienkie piórka
Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe.

Sałatka z truskawkami i szparagami

Składniki / 1porcja:
–  duża garść ulubionych sałat
–  4 zielone szparagi
– 50 g sera pleśniowego np. Lazur Błękitny
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 5 truskawek
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz
dressing
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z 1/3 cytryny

Przygotowanie:

Sałatę umyj i osusz. Umieść w misce. Szparagi myjemy i odrywamy twardą końcówkę (same odpadną we właściwym miejscu pod wpływem zgięcia). Szparagi pokrój na mniejsze kawałki ( ja kroje zazwyczaj tylko na pół). Grilluj szparagi na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Ściągnij z patelni i odłóż do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy migdały.

Myjemy truskawki i kroimy na pół. Dodajemy do sałatki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę lub kruszymy. Dodajemy do sałatki. Całość skropić sokiem z cytryną i oliwą extra vergin. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej szparagi i płatki migdałów. Smacznego 🙂


Sałatka z porem i kukurydzą

Składniki:


– 4 jajka
-biała część pora
-mała puszka kukurydzy (ok.140 g)
-mała puszka czerwonej fasoli (ok. 140 g)
-łyżka majonezu
-łyżka jogurtu naturalnego
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Por sparzamy wrzątkiem i również drobno kroimy.

Dodajemy kukurydzę oraz fasolkę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez połączony jogurtem.

Sałatka z wędzonym łososiem

Składniki/1 porcja:
–  40 g wędzonego łososia
–  1/2 małego wędzonego oscypka
–  garść mieszanki sałat
–  4 pomidorki koktajlowe
–  szczypiorek do dekoracji
sos
–  2 łyżki oliwy z oliwek 
–  łyżeczka miodu
–  łyżeczka musztardy
–  pieprz do smaku
–  kilka kropel cytryny 
– opcjonalnie sól

Przygotowanie:
Ser kroimy na małe paski.
Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Sałatkę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół.Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Całość polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz z sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.



Sałatka z kurczakiem i parmezanem

Składniki /2 porcje:

–  300 g filetu z kurczaka
–  6 łyżek tartego parmezanu
–  kilka pomidorków koktajlowych
–  1 mała sałata rzymska
–  4 grzanki o grubości ok.2 cm np. z bagietki

sos cezar
– 4 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka sosu worcestershire (dostępny w sieciówkach)
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Kurczaka myjemy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy na wysmarowanej oliwą patelni grillowej. Ściągamy kurczaka z patelni, lekko studzimy i  kroimy na mniejsze paski. Na tej samej patelni przygotowujemy grzanki z pieczywa (np. z bagietki). Następnie kroimy grzanki w kostkę. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i grzanki. Na koniec posypać sałatkę tartym drobno lub na większe kawałki parmezanem. Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim przygotowaną sałatkę.

Sałatka z mozzarellą i kiełkami

Składniki/ 2 porcje:

–  1 mozzarella
–  2 słodkie małe papryczki
–  kilka pomidorków koktajlowych
–  1 mała sałata rzymska
– 1 garść kiełków brokułowych i z rzodkiewki

sos
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy
– opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe,  pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz pokrojoną paprykę. Na koniec dodać kiełki. Przygotowujemy sos . Mieszamy wszystkie składniki. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy sosem przygotowaną sałatkę.

Sałatka z roszponką

Składniki/1 porcja:
-garść roszponki
-50 g sera białego bez laktozy
-garść ziaren słonecznika
-4 pomidorki koktajkowe/truskawkowe/śliwkowe
-1 kromka chleba tostowego
-1 łyżka tartego sera grana padano
-4 czarne oliwki
-4-5 kaparów
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka ketchupu
-1/2 łyżeczki octu

Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i przekładamy je do miseczki.
Ketchup, musztardę, ocet winny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy razem.
Pokrojony w kostkę miąższ chleba przekładamy do dużej miski. Skrapiamy go pozostałą oliwą z oliwek, dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż grzanki zrobią się rumiane. Następnie zdejmujemy je z patelni.
Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz pokruszony ser typu greckiego. Do sałatki dodajemy grzanki oraz prażone ziarna słonecznika. Całość skrapiamy dressingiem.

Sałatka z pieczonym burakiem

Do pracy, na szybki wypad za miasto, do szkoły. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem 🙂 Żródło witamin i składników odżywczych ! Mniam

Składniki/1-2 porcje:

  • 1 burak
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 awokado
  • Kilka piórek czerwonej cebuli
  • 100 g białego sera (u mnie bez laktozy)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika

sos

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Buraka myjemy i nakłuwamy. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni. Obrać i pokroić w kostkę.

Obrać i pokroić w kostkę awokado. Obrać i pokroić w cienkie paseczki cebulę. W naczyniu umieszczamy umyty szpinak. Dodajemy awokado, buraka i cebulę. Dodajemy pokruszony ser.

Przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki i polewamy nim naszą sałatkę. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

Sałatka ze szpinakiem i orzechami nerkowca


Składniki /1 porcja:
– garść świeżego szpinaku
– 7 orzechów nerkowca
– 4 pomidorki koktajlowe
– 50g sera pleśniowego np. Lazur
– kilka piórek czerwonej cebuli
sos
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól, pieprz oraz ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
Szpinak i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Wszystko układamy na talerzu. Następnie dodajemy orzechy. Skrapiamy sosem (oliwą wymieszaną z octem balsamicznym). Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą pieprzem i mieszanką ulubionych ziół.