banoffee4NAPIS

Sałatka z kozim serem i truskawkami

Składniki /1 porcja:

-250 g truskawek
-70g koziego sera (rolada)
– garść roszponki
– pestki słonecznika
– 1 łyżka octu balsamicznego
– pieprz
– 1 łyżka miodu
– parmezan

 

Przygotowanie:

Na talerzu wyłożyć umytą roszponkę. Następnie pokrojone na kawałki truskawki i kozi ser. Wszystko skropić sosem ( ocet balsamiczny + miód) i doprawić pieprzem. Sałatkę posypać pestkami słonecznika oraz tartym parmezanem.

banoffee4NAPIS

Wiosenno – letnia sałatka z warzywami

Składniki:
– sałata lodowa
– pęczek rzodkiewki
– pęczek szczypiorku
– ogórek
– pomidorki koktajlowe
– ser pleśniowy typu brie
– 5 łyżek oliwy z oliwek,
– zioła prowansalskie
– sok z cytryny
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Warzywa oczyścić i wypłukać. Sałatę porwać na małe kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa wymieszać i dodać sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę ser. Smacznego.

banoffee4NAPIS

Sałatka z fetą i pomidorkami

Pyszna i prosta sałatka z serem feta, pomidorkami i pestkami słonecznika. Lekka i pożywna – idealna na kolację lub lekki lunch 🙂

 

Składniki:
– 2 garście ulubionej sałaty
– ok 100g sera feta
– 10 pomidorków koktajlowych
– łyżka pestek słonecznika do posypania

 

Przygotowanie:
Sałatę i pomidorki myjemy, ser kroimy w kostkę, a pomidorki na połówki. Układamy na talerzy kolejno sałatę, ser i pomidorki. Sałatkę możemy skropić tylko oliwą lub sosem winegret. Ja tym razem użyłam sosu z łyżki oliwy i łyżki domowego pesto. Całość posypujemy pestkami słonecznika, gotowe 🙂 Smacznego!

banoffee4NAPIS

Sałatka z brokułem, serem feta i pomidorkami

Składniki:
– 1 brokuł
– opakowanie sera feta
– pół puszki kukurydzy
– pomidorki koktajlowe (ok. 10-12 sztuk)

Składniki na sos czosnkowy (opcjonalnie):
– mały jogurt naturalny
– łyżeczka majonezu
– szczypta soli i pieprzu
– szczypta bazylii i oregano
– 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:
Brokuł myjemy, dzielimy w różyczki i gotujemy. Należy pamiętać, że nie może być rozgotowany.  Po ugotowaniu brokuł odcedzamy i studzimy.  W misce układamy brokuła, kukurydzę, fetę i pomidorki. Sałatka smakuje dobrze z sosem czosnkowym, jeżeli chcemy uzyskać lżejsze danie, skropmy sałatkę tylko oliwą.

Sos
Jogurt mieszamy z łyżką majonezu,  dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy, całość mieszamy i polewamy sałatkę (przed podaniem).

Ta sałatka to idealny pomysł na imprezę ! Smacznego 🙂
banoffee4NAPIS

Żółta sałatka z ryżem i curry

Szybka, smaczna i wiosenna sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem oraz żółtym serem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jej smak na pewno Was zachwyci.

 

Składniki:
– 1 filiżanka ryżu
– 1 żółta papryka
– 1 puszka kukurydzy
– 1/2 puszki ananasa
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos
– 5 łyżek majonezu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1/2 cytryny
– 4 łyżeczki soku z ananasa (z puszki)
– pieprz biały, sól

 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypki.
Curry mieszamy z oliwą, a następnie z jeszcze ciepłym ryżem. Dzięki temu ryż będzie miał  żółty kolor i posmak curry.
Paprykę i ananasa kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu wraz z kukurydzą i mieszamy.

Sos
Majonez mieszamy z sokiem z ananasa i sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i białym pieprzem.

Całość mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!

banoffee4NAPIS

Sałatka z kuskusem i kurczakiem

 

Składniki:
-125 g kaszy kuskus
– 1 pierś kurczaka
– po połowie małej papryki
(zielonej, żółtej i czerwonej)
– mała puszka kukurydzy
– ok. 3 łyżki majonezu
(można również wymieszać 2 łyżki majonezu
z 1 łyżką jogurtu naturalnego)
– sól i pieprz oraz ostra papryka

Przygotowanie:
Kuskus zalać gorącą wodą i posolić. Kurczaka kroimy w drobna kostkę doprawiamy i smażymy aż uzyska złoty kolor. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone w kosteczkę 3 rodzaje papryk oraz przestudzonego kurczaka. Następnie dodajemy 3 łyżki majonezu i doprawiamy całą sałatkę do smaku.

banoffee4NAPIS

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Składniki /2 porcje:

– 2 większe garście rukoli
– 1 gruszka
– 1 ser pleśniowy camembert
– nasiona  z pestek słonecznika
– kilka pomidorków koktajlowych
Sos winegret
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka soku z cytryny lub  octu winnego
– ½ łyżeczki miodu
– zioła  prowansalskie

Przygotowanie:

Gruszkę o pomidorki myjemy a rukolę płukamy. Gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, camembert kroimy na małe cząstki. Pomidorki kroimy na pół.  Dodajemy wszystko do rukoli i posypujemy pestkami słonecznika. Robimy dressing.( Mieszamy  oliwę z musztardą, miodem, octem i ziołami) i polewamy nim sałatkę. Podajemy z grzankami lub ciemnym pieczywem.

banoffee4NAPIS

Włoska sałatka makaronowa

 

Pyszna sałatka we włoskim stylu, idealna na kolację lub imprezę 🙂

Składniki:
– 250 g makaronu (mogą to być np. kokardki, świderki )
– mozzarella (2 kulki)
– suszone pomidory ( ok 10 sztuk)
– pomidorki koktajlowe ( ok 10-15 sztuk)
– 2 łyżki pesto (bazyliowe lub z suszonych pomidorów)
– kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i ostudzić.
Pozostałe składniki pokroić  i wymieszać z makaronem i pesto.
Opcjonalnie sałatkę można posypać ulubionymi ziarnami (dynia, słonecznik) lub orzechami.
Smacznego! 🙂
banoffee4NAPIS

Sałatka z tofu i szpinakiem

Pyszna sałatka z tofu i szpinakiem to idealny pomysł na lekką i szybką kolację.

Składniki:

– tofu (pół opakowania)
– garść świeżego szpinaku
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka różyczek brokuła
– żurawina suszona
– pestki słonecznika

Sos:
– ocet balsamiczny (2 łyżki)
– oliwa z oliwek (3 łyżki)
– odrobina miodu
– zioła

Przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Tofu pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać żurawiną oraz pestkami.

Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, wstrząsnąć mocno kilka razu aby dobrze się wymieszały, polać po sałatce.

Smacznego !

banoffee4NAPIS

Sałatka z białym serem

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka z białym serem 🙂
Świetny pomysł na II śniadanie.

 

 

Składniki :
6 pomidorków koktajlowych
(truskawkowych, paprykowych itp)

– 100g – 150g półtłustego twarogu wiejskiego
– 1 mała sałata rzymska
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– garść ulubionych owoców suszonych i nasion
(pestki dyni, słonecznika, żurawina, rodzynki)

– zioła prowansalskie
– sól i pieprz (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:
Pomidorki i sałatę myjemy.Kroimy w kosteczkę ser biały i wrzucamy do miski. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe oraz sałatę rzymską. Tak przygotowane warzywa dodajemy do sera białego i doprawiamy ziołami prowansalskimi wymieszanymi z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki łączymy mieszając drewnianą łyżką. Na koniec posypujemy sałatkę garścią ulubionych owoców suszonych i nasion. Możemy kupić gotowe mieszanki, jeśli nie mamy w swojej kuchni zbyt dużo tego typu produktów a chcemy aby sałatka była ciekawsza i bogatsza w różnego rodzaju składniki odżywcze.
Gotowe 🙂



  • Opcjonalnie sałatkę można doprawić solą i pieprzem – jeśli ktoś lubi i żyć „bez soli” nie potraf . 🙂                My jednak zachęcamy do przyzwyczajania swoich kubków smakowych do naturalnych smaków.