Składniki /ok. 15 szt.:
– 550 g ziemniaków
– 200 g tuńczyka z puszki
– 2 żółtka
– 5 gałązek tymianku
– sól i pieprz
– skórka z 1 cytryny
Sos pomidorowy
– 1 cebula
– 200 g passaty pomidorowej
– sól i tabasco
Panierka
– 2 jajka
-150 g bułki tartej
Przygotowanie:
Przygotowujemy pulpety. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Siekamy tymianek który dodajemy do ziemniaków a następnie żółtka, rozdrobniony tuńczyk oraz skórkę z cytryny. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem. Formujemy nasze pulpety ( u mnie wielkość czerwonych śliwek).Zanurzamy w jajku a nastepnie w panierce. Smażymy na patelni z każdej strony.
Gotowe pulpety odsączamy na ręczniczkach papierowych.
Wykładamy na talerz . Obok układamy krążki cebuli oraz sos pomidorowy wymieszany z tabasco i solą. Smacznego 🙂