Tarta z białą czekoladą i owocami

Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 3 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

– 180 g białej czekolady
– 130 ml śmietanki kremówki 36 %
– 250 g serka mascarpone
– 200 g owoców leśnych ( jagody, borówki, jeżyny, maliny itp)

Przygotowanie:Wyrobić ciasto. Włożyć na ok. 30 minut do lodówki. po tym czasie wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę kolejne 10-15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Nadzienie : Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w śmietance 36 %. Ostudź. Całość wymieszaj z serkiem mascarpone za pomocą szpatułki/łyżki.

Na upieczony i ostudzony spód wykładamy nasze nadzienie i dekorujemy owocami. Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce i podajemy 😉 Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email