Szarlotka z budyniem

Składniki:

Ciasto:

– 750 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 250 g masła
– 3 jajka
Nadzienie:
– 2 budynie waniliowe
– 4 łyżki cukru zwykłego
– 500 ml mleka (u mnie bez laktozy)
– ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku lub słodko-kwaśnym)
– cynamon
– cukier wanilinowy
– kilka łyżek cukru (ilość w zależności od rodzaju jabłek im słodsze tym mniej cukru).

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć w garnku dodając cukier i cukier wanilinowy. Pilnujemy żeby jabłka za bardzo się nie rozpadły. Dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostudzenia.

Następnie robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia i przykrywamy folią aluminiową w celu uniknięcia powstania kożucha.

Następnie przygotowujemy ciasto.

Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy i łączymy z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie możemy włożyć na  30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na dwie części.

Jedną część wykładamy na formę prostokątna o wymiarach ok. 20×30 lub uniwersalną (40 x 23). Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 ºC) i podpiekać ok. 20 minut aż spód lekko się zarumieni. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika. Na lekko podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, budyń i wyłożyć startą na grubych oczkach drugą część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

*Wskazówka

Gdyby wierzch się bardzo zarumienił podczas pieczenia, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia.