Stek z kalafiora i pastą z bobu.

Składniki:
Steki
– 1 mały kalafior
– mieszanka ulubionych przypraw i ziół w tym papryka wędzona
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Pasta z bobu
– 500 g bobu
– łyżka oliwy
– 3 ząbki czosnku
– sok z połówki cytryny
– czarny pieprz, sól
dodatkowo: pomidorki koktajlowe, świeży szczypiorek
opcjonalnie: tarty parmezan

Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Kalafiora kroimy w grube plastry. Oliwę łączymy z mieszanką przypraw i smarujemy Steki z każdej strony. Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni z funkcją grill. Pieczemy ok. 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy pastę z bobu. Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji i pasta z bobu gotowa.
Steki z kalafiora kładziemy na paście z bobu dodajemy pokrojone pomidorki i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Opcjonalnie można posypać parmezanem. Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email