Sałatka z burattą i truskawkami

Składniki / 1porcja:
–  duża garść ulubionych sałat
–  6 zielonych szparag
– 1 buratta
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 5 truskawek
– 8 pomidorków koktajlowe
– sól i pieprz
dressing
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Sałatę umyj i osusz. Umieść w misce. Szparagi myjemy i odrywamy twardą końcówkę (same odpadną we właściwym miejscu pod wpływem zgięcia). Szparagi pokrój na mniejsze kawałki ( ja kroje zazwyczaj tylko na pół). Grilluj szparagi na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Ściągnij z patelni i odłóż do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy migdały.

Myjemy truskawki i pomidorki i kroimy na pół. Dodajemy do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej szparagi i płatki migdałów. Burattę układamy na samym wierzchu naszej sałaty. Całość skropić dressingiem. Smacznego 🙂


Print Friendly, PDF & Email