Placuszki bananowe z konfiturą i owocami.

Składniki/ok. 10 sztuk:
–  200 ml mleka
–  2 jajka
– 1 łyżka miodu
–  250 g mąki pszennej
–  50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 2 szczypty cynamonu
–  1 łyżeczka  sody lub proszku do pieczenia
–   2 dojrzałe banany
dodatkowo
–  kilka borówek i malin
– syrop klonowy
–  konfitura z czarnej porzeczki
–  mięta do dekoracji i zmielone migdały

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z jajkami. Dodać miód, przesianą mąkę orkiszową wraz z sodą oczyszczoną lub proszkiem. Banana rozgniatamy, dodajemy do masy i wszystko miksujemy. Na koniec wszystko mieszamy z 2 szczyptami cynamonu. Jeśli ciasto będzie za luźne dodać jeszcze trochę mąki. Przy pomocy łyżki nakładać masę na rozgrzaną patelnię

Placuszki  smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Układamy np. po 3 placuszki. Na wierzchu układamy konfiturę oraz świeże borówki, maliny i dekorujemy miętą. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego 🙂