Muffiny z truskawkami i borówkami

Składniki 12-14 sztuk:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 100g cukru
– 80 g gorzkiej czekolady
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu
– 80 ml oleju
– ok.4 duże truskawki
– 1 duża garść borówek amerykańskich
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej i jajka), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę,kakao cukier, czekoladę pokrojoną w kostkę borówki oraz sól).  Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy przygotowane ciasto a następnie wciskamy w nie na wierzchu plasterki pokrojonych świeżych truskawek. Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut.
*wskazówka
W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż klasyczne papilotki 🙂

Print Friendly, PDF & Email