Muffinki chałwowe

Składniki (na ok. 24 muffinek):
– 50 g chałwy
– 1 jajko
– 1/2 szklanki oleju
– 225 g szklanki mąki pszennej
– 1/4 szlanki jogurtu naturalnego
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka kakao
– 85 g czekolady mlecznej 
– espresso
– 1/3 szklanki cukru


Przygotowanie:

Olej, jogurt, jajko oraz espresso miksujemy blenderem.
W drugiej misce mieszamy suche składniki (mąkę,sodę, cukier,kakao, pokruszoną chałwę oraz kawałki czekolady). Do suchych dodajemy mokre składniki i wszystko razem mieszamy.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami (ja korzystam z wysokich foremek silikonowych na muffinki ) i wlewamy ciasto do ok. 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email