Składniki/6 porcji:
– ok. 20 sztuk makaronu cannelloni
– ok. 200 g mielonej wieprzowiny
– ok. 200 g mielonego mięsa z kurczaka
– 400 g ricotty
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 50 g parmezanu + dodatkowo do posypania drugie tyle
– 2 żółtka
– sól i pieprz
– 400 g passaty pomidorowej np. z dodatkiem bazyli i cebuli
dodatkowo 1 kulka mozzarelli do posypania
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj mięso i podsmażaj do zarumienienia. Ostudź farsz. Dodaj żółtko i parmezan i wymieszaj wszystko.
Makaron gotuj partiami, po kilka rurek w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.) Odcedź i schłodź pod zimną wodą. Odłóż do suchego naczynia aby się nie posklejały.
Jeśli nie mamy gotowej passaty pomidorowej z bazylią i cebulą przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy passatę pomidorową i pokrojoną drobno bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 minut.
Przygotowujemy formę do zapiekania (u mnie 30×20). Dno formy wykładamy połową sosu pomidorowego. Rurki wypełniamy farszem i układamy na sosie.Nastepnie całość pokrywamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy parmezanem.
Zapiekamy o 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni . Smacznego 🙂