Leczo z indykiem

Składniki /2 porcje:

– 3 papryki ( czerwona, żółta i zielona)
– 250 g świeżych pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g indyka
– ostra papryka i słodka papryka w proszku
– 1 duża cukinia
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Indyka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Następnie do głębokiego garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojony drobno czosnek a następnie cebulę również pokrojoną w kostkę.Chwilę smażymy aż cebulka się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą oraz przyprawy paprykę ostra i słodką. Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podlewamy trochę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły a następnie wkładamy podsmażonego wcześniej indyka. Po kilku minutach dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Podawać z pieczywem.

Print Friendly, PDF & Email