Składniki/4 porcje:
– ok. 500g fileta z kurczaka
– 80 g szynki parmeńskiej
– 100 g sera gorgonzola
-180 ml śmietanki 30 % najlepiej bez karagenu
do podania
– 1 kilka pomidorków koktajlowych
– mix sałat
– oliwa z oliwek
– 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik i kroimyna mniejsze filety. Rozbijamy na grubość ok. 6 mm. Doprawiamy solą i pieprzem owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Filety smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju tak długo aż będą gotowe a plastry szynki lekko się zarumienią.
Następnie filety ściągamy z patelni, wylewamy resztki oleju i myjemy patelnię.
Następnie ponownie układamy nasze upieczone filety na patelni. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy pokrojoną w kostke gorgonzolę.
Całość gotujemy kilka minut pod przykryciem aż ser się rozpuści.
W tym samy czasie gotujemy ryż jaśminowy wg. przepisu na opakowaniu. Oddcedzamy. Układamy ryż na talerzach . Następnie sałatkę oraz kurczaka w sosie gorgonzola 🙂 Smacznego !