Indyk z szynką parmeńską

Składniki /4 porcje:
– 4 filety z indyka
– 3 jajka
– 50 g tartego parmezanu
– sól i pieprz
– odrobina soku z cytryny
– bułka tarta
– 4 plastry szynki parmeńskiej
– szczypta gałki muszkatołowej
– 50 g płatków parmezanu

Przygotowanie:

Filety rozbić na grubość ok. 3 mm.

Jajka rozstrzep w misce, dodaj starty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Włóż do niego mięso i pozostaw na ok. 30 minut.

Następnie obtocz w bułce tartej mocno dociskając. Następnie ponownie obtocz je w jajku i bułce. Smaż na patelni z obydwóch stron. Następnie na usmażonych kotletach ułóż po plastrze szynki parmeńskiej oraz płatki sera.

Kotlety podawaj z ziemniaczkami z wody oraz ulubioną surówką ( u mnie gotowana marchewka na słodko ;). Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email