Drożdżowy warkocz z kremem i orzechami

W hiszpanii mówią na takie ciasto „Trenza de almudevar” czyli pachnące kwiatami pomarańczy ciasto drożdżowe z pysznym kremem i orzechami.

Składniki/2 warkocze :
Ciasto
– 500 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu
– 160 ml mleka
– 80 g cukru
– 25 g świeżych drożdży
– 30 ml wody pomarańczowej lub 15 ml ekstraktu z pomarańczy
– szczypta soli
– skórka z jednej pomarańczy
– 150 g masła
Krem
– 20 g skrobi kukurydzianej
– 250 ml mleka
– 80 g cukru
– laska wanilli
– 4 żółtka
Dodatkowo
– 40 g orzechów laskowych
– 40 g orzechów nerkowca
– 40 g migdałów
-40 g namoczonych w białykm winie rodzynek

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem,1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut aby podwoił swoją objętość.

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Gotowy rozczyn dodajemy do suchych składników . Następnie dodajemy, jajko, wodę pomarańczową lub ekstrat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na mocno oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt mniej więcej 50 x 60 cm. Po prawej stronie na szerokości 1/3 ciasta (czyli 50×20 cm)smarujemy ciasto masłem i składamy. I tak jeszcze raz (50×40)i kolejny smarujemy na wierzchu masłem prostokąt ostatnią część czyli uzyskamy prostokąt ok. (50 x 20). Następnie składamy ciasto na pół i poklepujemy aby masło dokładnie rozprowadzić w środku. Takie ciasto mocno maślane i „mokre” owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Przygotowujemy w tym czasie krem. W garnku podgrzewamy mleko z ziarnami wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę kukurydzianą i nasze ciepłe mleko. Całość delikatnie mieszamy. Całość wlewamy ponownie do garnka w którym podgrzewaliśmy mleko i cały czas mieszając doprowadzamy nasz krem do konsystencji budyniu. Gdy krem jest już gotowy studzimy przykrywając go folią, żeby uniknąć powstanie tzw. kożucha.

Wyciągamy schłodzone ciasto i ponownie je rozwałkowujemyna duży prostokąt może to być ponownie ok. 50 x70 cm. Ciasto podzielić na pół. jedną część posmarować kremem i posypać mieszanką orzechów. Następnie zwijamy w roladę. Roladę przekroić na pół i zaplatamy wieniec tak aby krem z bakaliami był na górze. Wierzch warkocza smarujemy roztrzepanym jajkiem. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta 😉

Tak przygotowane drożdżówki układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Hiszpański przysmak mamy gotowy 🙂 Smacznego!