Składniki:
– 2 1/2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki oleju
– 5 dag świeżych drożdży
– ok. litr świeżych jagód
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże zalać letnim mlekiem (37stopni), dodać łyżkę mąki i cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, wyrośnięty rozczyn roztrzepane jajka oraz olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło.Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Jagody umyć. Rozłożyć na cieście jagody.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami, aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Smacznego 🙂