Ciastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :).
Składniki:
– 400 g gotowego ciasta francuskiego
Nadzienie
– krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub :
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 ml śmietanki 18%
– 50 g masła
Przygotowanie:
Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella .
Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Następnie przygotowujemy ciasto:
Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią.