Tarta z botwink膮

Botwinka, botwinka  pyszna botwinka 馃檪 Kto z Was lubi r臋ka w g贸r臋 馃檪 Sezon lada dzie艅 si臋 b臋dzie ko艅czy艂 dlatego  dzisiaj tarta z botwinka w艂a艣nie 馃檪 Pyszno艣ci ! Zapraszam.

Sk艂adniki / 4-8 porcji:
ciasto:
鈥 125 g mas艂a
鈥 1 i 录 szklanki m膮ki
鈥 3 艂y偶ki zimnej wody
鈥 szczypta soli
nadzienie:
鈥 2 p臋czki botwinki
鈥 szalotka
– 200 g g臋stej 艣mietany 18%
鈥 3/4 szklanki parmezanu
– 180 g sera feta ( u mnie ser sa艂atkowy z sieci贸wki)
鈥 2 du偶e jaja
鈥 s贸l i pieprz
– 1 z膮bek czosnku

Przygotowanie:

Wyrobi膰 ciasto (do przesianej m膮ki doda膰 mas艂o i szczypt臋 soli oraz zimn膮 wod臋) i w艂o偶y膰 na chwil臋 do lod贸wki.  Botwink臋 myjemy, obieramy buraczki i kroimy  w drobna kostk臋. Li艣cie r贸wnie偶 drobno kroimy. Cebulk臋 myjemy i r贸wnie偶 kroimy. W misce wymieszaj jajka i 艣mietan臋. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem dodaj wyci艣ni臋ty z膮bek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sa艂atkowy lub feta pokr贸j w kostk臋. Rozgrzej patelnie i na 艂y偶ce mas艂a lub oleju podsma偶 buraczki z cebulk膮. Na koniec dodaj li艣cie. Sma偶 wszystko ok. 5-8 minut. Odstaw do wystygni臋cia.
Wyci膮gnij ciasto z lod贸wki i rozwa艂kuj na opr贸szona m膮k膮 powierzchni na okr膮g艂y placek. Wy艂贸偶 ciasto na nat艂uszczon膮 okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia z wyjmowanym dnem o 艣rednicy 28 cm lub 31 cm. Nak艂uj widelcem. Umie艣膰 obci膮偶enie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie 艣ci膮gnij obci膮偶enie i podpiekaj jeszcze chwil臋 a偶 ciasto si臋 zarumieni. Nast臋pnie wyci膮gnij z piekarnika i u艂贸偶 na cie艣cie farsz (buraczkiz li艣cmi + ser feta  lub sa艂atkowy). Wszystko zalej mieszank膮 jajeczno – 艣mietanow膮.  Piecz ok. 30-40 minut, a偶 masa jajeczna si臋 zetnie ?. Podawaj najlepiej na ciep艂o.

Print Friendly, PDF & Email