Spaghetti Napoli

Klasyczne spaghetti Napoli 馃檪 W艂oskie smaki w codziennej kuchni ka偶dego z nas! Szybko, smacznie i pysznie.

Sk艂adniki/2-4 porcje:

  • 600-800 g 艣wie偶ych pomidor贸w lub pomidor贸w z puszki
  • 500 g makaronu spaghetti pszennego
  • 1 du偶a cebula
  • Kilka 艂y偶kek koncentratu pomidorowego dla podkre艣lenia smaku i otrzymania g臋艣ciejszej sosu Napoli
  • 3 z膮bki
  • oko艂o 5 艂y偶ek oliwy
  • s贸l oraz pieprz do smaku
  • po 1 艂y偶eczce: bazylii i oregano
  • szczypta chili
  • parmezan
  • listki bazylii do smaku i dekoracji
  • 500 g makaronu spaghetti pszennego lub

Przygotowanie:

Pomidory sparzy膰 wrz膮tkiem i obra膰 ze sk贸rki, pozby膰 si臋gniazd. Pokroi膰 w kostk臋. Cebul臋 obra膰, posieka膰 i podsma偶y膰 delikatnie na patelni.Wrzuci膰 pomidory, doda膰 s贸l, zio艂a, chili i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Dusi膰 kilka minut. Je艣li sos jest za rzadki pod koniec doda膰 koncentrat pomidorowy. Doprawi膰 do smaku.

Makaron ugotowa膰 al dente zgodnie z instrukcj膮. Wy艂o偶y膰 na talerze. Pola膰 sosem i posypa膰 parmezanem.