Sałatka z tuńczykiem i awokado

Składniki /2 porcje:
– 150 g rukoli
– 80 g tuńczyka w oliwie
– 12 pomidorków koktajlowych
– 1 awokado
– 2 jajka
– 2 łyżeczki sezamu
sos
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na pół twardo. Rukolę myjemy osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w paski. Tuńczyka odsączyć. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę,tuńczyka, pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Polewamy naszą sałatkę sosem oraz posypujemy sezamem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami ?

Print Friendly, PDF & Email