Quiche z kozim serem i warzywami

Quiche z kozim serem i warzywami to propozycja nie tylko dla wegetarian 馃檪
Papryka, bak艂a偶an i pomidorki to dodaki, kt贸re stanowi膮 podstaw臋 mojego quiche z kozim serem i warzywami.
Wypr贸buj przepis i podziel si臋 opini膮 na temat tego warzywnego quiche.


Sk艂adniki / 4-8 porcji:

ciasto:
鈥 125 聽g mas艂a
鈥 1 i 录 szklanki m膮ki
鈥 3 艂y偶ki zimnej wody
鈥 szczypta soli

nadzienie:
鈥 1 艣redniej wielko艣ci bak艂a偶an
鈥 2 czerwone papryki
鈥 3 艂y偶ki g臋stej 艣mietany 18%
鈥 150 g 艣wie偶ego sera koziego
鈥 10 pomidork贸w koktajlowych
鈥 z膮bek czosnku
鈥 3 du偶e jajka
鈥 s贸l i pieprz

聽Przygotowanie:

Wyrobi膰 ciasto (do przesianej m膮ki doda膰 mas艂o i szczypt臋 soli oraz zimn膮 wod臋) i w艂o偶y膰 na chwil臋 do lod贸wki.

W misce wymieszaj jajka, 艣mietan臋 i pokrojony w plasterki lub kostk臋 ser kozi lub ple艣niowy. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem.

Papryk臋, bak艂a偶ana i pomidorki umyj. Pomidorki przekr贸j na p贸艂. Bak艂a偶ana pokr贸j w 艣rednie plastry i u艂贸偶 na grillu lub patelni z 偶ebrowym dnem. Opiekaj p贸ki nie b臋dzie mi臋kki. Papryk臋 upiecz w piekarniku ( pieczemy do czasu a偶 sk贸rka lekko zczarnieje). Wy艂贸偶 papryk臋 i ostud藕. Obierz ze sk贸rki a nast臋pnie pokr贸j w cienkie paseczki.

Wyci膮gnij ciasto z lod贸wki i rozwa艂kuj na opr贸szona m膮k膮 powierzchni na placek o 艣rednicy 40 cm. Wy艂贸偶 ciasto na nat艂uszczon膮 okr膮g艂膮 form臋 do pieczenia z wyjmowanym dnem o 艣rednicy 28 cm. Nak艂uj widelcem. Umie艣膰 obci膮偶enie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie 艣ci膮gnij obci膮偶enie i podpiekaj jeszcze chwil臋 a偶 ciasto si臋 zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wyk艂adamy przygotowane nadzienie. Najpierw wylewamy mas臋 jajeczn膮, nast臋pnie uk艂adamy plastry grilowanego bak艂a偶ana, papryk臋 oraz聽 pomidorki.

Piecz przez聽 30-35 minut聽 w temperaturze 190 stopni, a偶 masa jajeczna zetnie si臋 i lekko zarumieni.聽 Wyci膮gnij z piekarnika ostud藕. Podawaj na gor膮co Smacznego聽?

*wskaz贸wka

Je艣li zale偶y Ci na czasie zamiast 艣wie偶ych warzyw wykorzystaj papryk臋 i bak艂a偶ana ze s艂oika lub puszki.

Print Friendly, PDF & Email