Puszyste racuchy

Słodki podwieczorek, szybki obiad dla dzieciaków, małe co nieco na ponure dni? Racuszki z jabłkami! Klasyka ale jaka pyszna 🙂

Składniki/2 porcje:

  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka,
  • cukier puder i cynamon do posypania,
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.

Do miski wbijamy jajko, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem, aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i jogurt. Miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy jabłka i mieszamy. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem – jeśli ktoś lubi 🙂

Print Friendly, PDF & Email