banoffee4NAPIS

Makaron z warzywami

Składniki /2 porcje:
– 200 g dowolnego makaronu  (przepis na domowy, włoski makaron znajdziesz tutaj)
– olej kokosowy lub inny do smażenia
– ząbek czosnku
– ćwiartka cebuli
– pół cukinii
– pół bakłażana
– pół papryki czerwonej i żółtej
– sól, pieprz, zioła

 

 

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy dokładnie i odstawiamy na ok 15 minut.

Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.

Cebulę szklimy, dodajemy czosnek i wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy aż warzywa zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem (opcjonalnie).
Smacznego !

banoffee4NAPIS

Spaghetti z cukinią

Propozycja na szybki i lekki makaron w wersji VEGE. Można zjeść zaraz po przygotowaniu lub zapakować i zabrać ze sobą w formie lunchboxa do pracy/uczelni/szkoły.
Składniki /2 porcje:
– 1 duża cukinia
– 250 g makaronu spaghetti
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente. Cukinię obieramy ze skórki i podsmażamy aż zmięknie na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek. Mieszamy z ugotowanym, makaronem i doprawiamy do smaku wg. uznania. Posypujemy tartym parmezanem. Smacznego

banoffee4NAPIS

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Ravioli to znane włoskie pierożki, które nadziewa się zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami, Przedstawiamy przepis na ravioli ze szpinakiem z serem ricotta, sosem z pomidorów i parmezanem.

Składniki/10 pierożków:
ciasto
– 100g mąki 00
– 1 jajko
– szczypta soli

farsz
– 100g mrożonego szpinaku
– ćwiartka cebuli
– ząbek czosnku
– 50g serka ricotta

sos pomidorowy
– 2 obrane ze skórki pomidory
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

 

Przygotowanie:
Ze składników zagnieść ciasto. Ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie odstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy szpinak i czosnek, przez chwilę dusimy, studzimy. Następnie dodajemy ricottę i wszystko dokładnie mieszamy.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dusimy na osobnej patelni, dodajemy czosnek i przyprawy.

Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, jeden płat układamy na foremce do ravioli, nadkładamy farsz i przykrywamy drugim płatem. Następnie dociskamy wałkiem i odrywamy zbędne kawałki ciasta, odwracamy foremkę, by pierożki wypadły.

Jeśli nie mamy foremki, na rozwałkowanym cieście układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm. Ciasto wkoło farszu smarujemy (pędzelkiem) wodą, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wkoło nadzienia i wycinamy nożem lub wykrawaczką kształt ravioli. Pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok 4-5 min.

Podajemy z sosem i startym parmazanem.
Smacznego !

banoffee4NAPIS

Penne z indykiem i szpinakiem

Dzisiejszy przepis jest doskonałym pomysłem na szybki, łatwy i smaczny obiad z „mięsem” w roli głównej.

Mięso z indyka jest bardzo chude i jest jednym z najzdrowszych i najczęściej rekomendowanym  przez dietetyków.  Indyk oprócz wartościowego białka zawiera takie właściwości odżywcze jak: niacyna, selen, cynk oraz witaminy B6, B12. Natomiast uwielbiany przez nas szpinak,  jest świetnym źródłem  potasu, kwasu foliowego, wapnia i  żelaza.

 

Składniki /2 porcje:

– 250 g świeżego szpinaku
– 250 g makaronu penne
– ok. 380 g piersi z indyka
– ½ cebuli
– ząbek czosnku
– płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
– śmietana 18 %
– parmezan
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Szpinak umyj i podsmaż na rozgrzanej patelni dodając ząbek czosnki. Przełóż do miseczki. Następnie na rozgrzanej patelni  zeszklij cebulę. Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i podsmaż. Dodaj szpinak i opcjonalnie czosnek niedźwiedzi i wymieszaj wszystko z indykiem następnie dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek śmietany ( tak aby składniki połączyły się z makaronem ). Następnie posyp tartym parmezanem i wszystko wymieszaj kilka razy do uzyskania sosu serowo-śmietanowego. Wykładaj od razu na talerze.

 

banoffee4NAPIS

Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami

Składniki /2- 4 porcje:

-300g makaronu penne
– 1 średnia cukinia
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 100g ciecierzycy  ( wcześniej moczonej przez 12 h
w wodzie)
– 3-4 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– olej kokosowy lub inny do smażenia
– 3-4 łyżki wody
– kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju kokosowego (rzepakowego lub innego). Ugotuj ciecierzyce którą wcześniej moczymy kilka godzin ( najlepiej zostawić na ok. 12h). Cukinię umyj i pokrój na drobne plasterki, podsmaż aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj również ugotowaną cieciorkę. Całość przemieszaj i smaż minutę. Na koniec dodaj makaron wszystko wymieszaj i dopraw sola i pieprzem. Rozłóż na talerze i dodaj świeże listki bazylii.

banoffee4NAPIS

Makaron z kurczakiem i fasolką szparagową

Składniki /2 osoby:

– 2 porcje makaronu penne
(ok. 250g)
– 2 garście fasolki szparagowej
(mrożonej lub świeżej)
– 1 mała pierś z kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– zioła prowansalskie
– słodka papryka
(opcjonalnie)
– śmietana 18%
– parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki doprawiamy solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami (słodka papryka, zioła). Kurczaka smażymy na dużej rozgrzanej patelni kilka minut, aż będzie kruchy. W osobnym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową pokrojoną na drobne kawałki. Następnie w miseczce łączymy 2-3 łyżki śmietany z tartym parmezanem. Po ugotowaniu  fasolki łączymy ją z kurczakiem i dodajemy śmietanę z parmezanem. Można doprawić ponownie do smaku ulubionymi ziołami. Chwilę podgrzewamy mieszając wszystko i uważając żeby śmietana nam się nie zważyła. Gotowego kurczaka wykładamy na wcześniej przygotowany makaron i dekorujemy wg uznania. Smacznego.

banoffee4NAPIS

Makaron z pomidorami

Przedstawiam Wam danie z makaronem w prostej odsłonie, bez zbędnego kombinowania i przede wszystkim smacznie 🙂

Składniki – na 2 porcje:

– 200 g makaronu np. tagiatelle (przepis na domowy, włoski makaron znajdziesz tutaj)
– oliwa z oliwek
– ząbek czosnku
– ćwiartka cebuli
– pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
– suszone pomidory (6 sztuk)
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente.

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości pomidorków) i dodać na patelnie, zwiększyć ogień i smażyć co jakiś czas mieszając.

Dodać pokrojone pomidory suszone i jeszcze chwilkę smażyć na mniejszym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami.

Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem (opcjonalnie).

Smacznego !

banoffee4NAPIS

Domowy makaron włoski

Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu.
Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej 🙂 !

 

Składniki (na 4 porcje makaronu, 1 porcja – 100g mąki):

– 400 g mąki (ja używam typu 00)
– 4 jajka

 

 

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.

 

Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty.
Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni.

Makaron podawać z oliwą i czosnkiem, sosem pomidorowym czy carbonara. Przepisy na różne makaronowe dania znajdziecie oczywiście na naszym blogu:)

Smacznego !

banoffee4NAPIS

Spaghetti z sosem Ragù alla bolognese

Składniki /4 -6 porcji:

– 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny
– 2 średnie marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 50 g słoniny lub boczku
– 300 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
– 10 g suszonych borowików
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól pieprz
– liście bazyli, tymianku i pietruszki
– do podania makaron ok. 80g na osobę najlepiej spaghetti oraz starty parmezan

 

 

Przygotowanie:

Seler, marchew, cebulę oraz słoninę lub boczek pokroić na drobne kawałki. Nicią kuchenną związać zioła (oprócz bazyli). Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Dorzucić także pęczek ziół. Wszystko podrumienić, mieszając a na koniec dodać mięso. W międzyczasie namoczyć w wodzie grzyby przez ok. 20 minut. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów  lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Dodać również grzyby.

Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć pęczek ziół i dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię.

Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypujemy tartym parmezanem.

Buon Appetito!

banoffee4NAPIS

Tagiatelle z szynką szwarcwaldzką i pomidorkami koktajlowymi

 

Składniki / 2 porcje :

– 2 porcje makaronu tagiatelle
(ok. 120g)

– 2 porcje rukoli 
– 8 pomidorków koktajlowych
–  6 plasterków szynki szwardzwalskiej
–  1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy
–  1 żółtko
– 1/4 szklanki śmietany 18%
– sól, pieprz
– oliwa extra vergine
– tarty parmezan lub grana padano

 

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując ok. 4 łyżki wody z gotowanego makaronu.

Rukolę i pomidorki opłukać i osuszyć. Następnie przekroić pomidorki na pół i wyłożyć z rukolą na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i krótko podsmażyć na lekkim ogniu aż się zarumieni. Dodać pokrojoną wcześniej na kawałki szynkę szwarcwaldzką i również chwilkę podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości.

Garnek z makaronem ponownie ustawić na gazie/płycie grzewczej, dodać wodę z ugotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron , śmietankę i wszystko wymieszać i podgrzać.

Następnie odstawić garnek z ognia dodać zawartość patelni oraz surowe żółtko. Wszystko wymieszać. Żółtko nie może się ściąć natomiast powinno wtopić się w sos i uzyskać gładką konsystencje.

Dodać rukolę z pomidorkami wymieszać wszystko i gotowe. 🙂

Danie wykładamy do dwóch głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.

SMACZNEGO 🙂