Makaron z kurkami

Składniki/2 porcje:
-200 g kurek
-100 g makaronu np. penne
-25 g świeżo tartego parmezanu
-100 ml śmietanki kremówki
-1łyżka podprażonych orzechów włoskich
-1łyżka masła
-½ ząbku czosnku
-szczypiorek
-sól, pieprz
Przygotowanie
Kurki oczyść, umyj, osusz, większe przekrój na połówki.Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, kurki i smaż je kilka minut. Następnie na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Podawaj z sosem kurkowym, podprażonymi orzechami i szczypiorkiem. Całość posyp tartym parmezanem.

Tagliatelle z bobem

Składniki/1 porcja:

– 3/4 szklanki obranego bobu
– 120 g makaronu tagliatelle ( u mnie z siemieniem lnianym)
– oliwa z oliwek
– 1/2 małego ząbku czosnku
– sok z ½ cytryny
– sól i pieprz do smaku
– mieszanka przypraw toskańskich
– tarty parmezan

Przygotowanie

Bób płukamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy obrany bób, wyciśnięty czosnek i odcedzony makaron. Skrapiamy wszystko oliwą mieszamy i wykładamy danie na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.

 

Zapiekanka z brokułami

 Składniki/4 porcje:

– 250g makaronu razowego penne
– 300g różyczek brokuła
– 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie)
– 100g serka mascarpone
– 1/2 posiekanych listków bazyli
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 50 g mąki
– 10 g suszonych pomidorów
– starty parmezan do posypania
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie  wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania  (ostatnie 5 minut) dodać małę różyczki brokuła. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.  W rondelku rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę aż powstanie gęsta masa. Następnie stopniowo dodawaj mleko i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku  około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe.

Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą

Pyszne muszle – pyszny makaron 🙂 Taki dzisiaj obiad!

Składniki /2-4 porcje:

– 250 g makaronu  muszli
– 200g świeżego szpinaku
– duża pierś z kurczaka lub mała podwójna
– 100 g mozzarelli
– puszka pomidorów krojonych
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– 150 g sera pleśniowego
– świeża bazylia
– przyprawa toskańska lub mieszanka suszonego oregano, tymianku i ostrej papryki
– 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub 1/3 kostki warzywnej ekologicznej
– sól i pieprz
– szczypta cukru

Przygotowanie:
Makaron włożyć na 5 minut do wrzącej i osolonej wody. Po tym czasie odcedzamy delikatnie i wykładamy do naczynia lub na talerz. Kurczak pokroić w kostkę, doprawić przyprawą toskańską, solą i pieprzem. Zamiast mieszanki toskańskiej użyjmy ulubionych ziół (oregano, tymianek i paprykę w proszku). Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) oraz umyty szpinak. Wszystko smażymy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiędnie. Farsz zdjąć z ognia i dodać ser pleśniowy pokrojony w kostkę.
Do garnka wlać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, suszone oregano oraz garść świeżej bazylii drobno pokrojonej. Następnie dodać bulion warzywny lub rozpuszczoną kostkę warzywną, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wylewamy sos pomidorowy. Podgotowane muszle nadziewamy naszym farszem z kurczaka i układamy w naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całośc posypujemy mozzarellą i zapiekamy ok. 25 minut.

Makaron z tuńczykiem i oliwą

Pomysł na pyszny i pożywny obiad dla wszystkich miłośników makaronów. Danie jest również świetną propozycją na romantyczną kolację dla dwojga 🙂

Składniki /2 porcje:

– 250 g makaronu (penne, tagliatelle itp.)
– 1 opakowanie tuńczyka w oleju (w kawałku)
– 1/2 ząbku czosnku
– oliwa z oliwek
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1/2 średniej cebuli
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, i podsmaż chwilę. Na koniec dodaj rozdrobnionego tuńczyka.Podrzewaj chwilę. Dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko na patelni. Skrop wszystko oliwą z oliwek.  Wykładaj od razu na talerze.

Tagliatelle z łososiem i szparagami

Składniki /2 porcje:

– 6 zielonych szparag
– 250 g makaronu tagliatelle
– parmezan
– 100 g filetu z pstrąga łososiowego
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1 zielona cebulka
– cytryna

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Szparagi umyć, oderwać stare końcówki, posmarować oliwą z oliwek i ugrilować na patelni grillowej*. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą i pieprzem oraz skropić cytryną i lekko oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Gotowego łososia rwiemy na kawałki i dodajemy do makaronu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i również mieszamy z makaronem. Wykładamy wymieszany makaron z łososiem i szparagami na talerze. Posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką i parmezanem.

* wskazówka
Jeśli nie mamy patelni grillowej szparagi możemy włożyć również do piekarnika z łososiem.

Razowy makaron z cukinią

Składniki /2 porcje:

– 1 mała lub 1/2 średniej cukini
– 250 g makaronu razowego np. świderki
– parmezan
– ząbek czosnku
– 1/3 średniej cebuli
– ok 5 kawałków suszonych pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę ze skórką. Cebulę zeszlić na oleju rzepakowym. Następnie wrzucić cukinię na rozgrzaną patelnię, dodać wyciśnięty czosnek i podsmażyć wszystko przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone suszone pomidory i doprawić opcjonalnie solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko na patelni dodając pod koniec ugotowany makaron. Wykładaj danie od razu na talerze. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Pomysł na bardzo szybki, pyszny, bardzo lekki i pożywny obiad dla wszystkich miłośników makaronów i nie tylko. Danie jest również świetną propozycją na wegetariańską romantyczną kolację dla dwojga 🙂

 

Składniki /2 porcje:

– 150 g świeżego jarmużu
– 250 g makaronu wstązki
– parmezan
– ząbek czosnku

– ok 5 kawałków suszonych pomidorów

– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Jarmuż opłukać pozbyć się twardych łodyg i zalać wrzącą wodą na kilka sekund.  Wrzuć go na rozgrzaną patelnię, dodaj wyciśnięty czosnek i podsmaż wszystko przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Skrop delikatnie oliwą z oliwek i wymieszaj wszystko na patelni  dodając pod koniec ugotowany makaron .  Wykładaj danie od razu na talerze i posyp startym parmezanem.

Lasagne bolognese

Obiad we włoskim stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać 🙂

Składniki :
– ok. 16 płatów makaronu lasagne
– 150 g parmezanu
sos boloński
– 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny
– 2 średnie marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 300 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól pieprz i zioła prowansalskie
– świeże liście bazyli,
sos beszamelowy
– 4 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 650 ml mleka
– sól
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie :

Seler, marchew, cebulę pokroić na drobne kawałki.  Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Wszystko podrumienić, mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów  lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów.

Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem i ziołami. Dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię.

W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez ok. 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając energicznie w celu uniknięcia grudek. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić z ognia i doprawić solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik  nagrzać do temperatury  180 stopni bez termoobiegu. Przygotować formę żaroodporną  (u  mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy soso bolognese oraz sos beszamelowy. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu bolońskiego oraz beszamelowego i posypujemy parmezanem J. Gotowe! Taką lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.

*Wskazówka

Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia.

Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw.

Spaghetti carbonara

Pyszna oryginalna włoska carbonara 🙂 Dzisiejsza propozycja na szybki pyszny obiad we włoskim stylu ! Zapraszam 🙂

Składniki/2 porcje:
– 2 jajka
– ok. 150 g makaronu spaghetti
– ok. 100 g boczku
– ok. 30 g tartego parmezanu
– olej rzepakowy
– sól, pieprz,
– opcjonalnie natka świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy kilka minut. W misce  roztrzepać jajka. Do patelni z boczkiem dodać ugotowany makaron wymieszać.  Ściągnąć patelnię z ognia i wlać jajka.Energicznie wymieszać z makaronem i boczkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy tartym parmezanem i opcjonalnie posiekaną natka pietruszki. Smacznego !