Kalarepka w panierce


Składniki /2 porcje:
– 1 sztuka młodej kalarepki
– 1 jajko
–  kilka łyżek bułki tartej
– ulubione przyprawy wg. uznania ( np. papryka, sól, pieprz)
– olej rzepakowy do smażenia
Propozycja podania : sałatka wiosenna

Przygotowanie:

Kalarepkę obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Następnie odcedzić i lekko przestudzić. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Kalarepkę maczać w jajku a następnie obtaczać w przygotowanej bułce tartej

Kalarepkę w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać np.z ulubioną sałatką wiosenną z tego przepisu .

Print Friendly, PDF & Email