Deser z chia i kakao

Składniki/ 2 porcje:

warstwa czekoladowa 
– 5 łyżek jogurtu bez laktozy
– 2 łyżki kakao
warstwa jogurtowa
– 5 łyżek jogurtu bez laktozy
– 2 łyżeczki nasion chia
warstwa owocowa
-kilka malin
-kilka borówek amerykańskich
– 6 orzechów włoskich
– wiórki kokosowe
– syrop daktylowy

Przygotowanie:

Owoce płukamy. 

Do pierwszej miseczki wsypujemy kakao oraz 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy. Mieszamy dokładnie i wykładamy do naszych 2 szklaneczek na deser. W drugiej miseczce mieszamy jogurt naturalny oraz 2 łyżeczki nasion chia. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut aż nasiona napęcznieją i powstanie galaretka.

Gotową jogurtową warstwę umieszczamy w szklankach na warstwie czekoladowej.

Na tak przygotowane warstwy układamy owoce ( borówki i maliny) posypujemy kokosem, orzechami . Wszystko polewamy syropem klonowym 🙂 Smacznego 🙂

Mini serniczki z borówkami

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto
– 150 g mąki
– 1 łyżki cukru
– 2 łyżki kakao
– szczypta soli
– 60 g masła
– 1 łyżka lodowatej wody
Masa serowa
– 500g zmielonego twarogu np. wiaderka
– 100g cukru
– skórka starta z ½ cytryny
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 125 g borówek amerykańskich
do dekoracji
– listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy. W formie na muffinki umieścić papilotki. Ciasto rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok.

Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.

Kruche ciasto podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie na podpieczone ciasto wylewamy do foremek masę serową.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki. Udekorować borówkami i miętą.

Malinowy sernik z brownie

Składniki:

Brownie


-200 g masła
-200 g czekolady gorzkiej 70%
-3 jajka
-160 g drobnego cukru
-140 g mąki pszennej

Masa serowa


-500 g masła
-100 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jaja
-200 g malin

Przygotowanie:

Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy.

Jajka ubijamy z cukrem na  pulchną jasną masę. Następnie dodaj ostudzoną, płynną gorzką czekoladę z masłem. Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak powstałą masę przelejdo foremki o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyńi jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem). Masę serową wyłożyć na brownie. Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Ułożyć na wierzchu resztę malin.

Piekarnik rozgrzej do 180°C góra-dół. Piecz ciasto ok. 45 minut.

Deser z chia i z owoców sezonowych


Składniki/ 4 porcje:

– 12 łyżek nasion
– 3 łyżki miód
– 350ml mleka bez laktozy
– 1 szklanka malin
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– 1 banan
Do dekoracji
Kilka jeżyn

Przygotowanie:

Wszystkie owoce myjemy .

Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i malinami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.

Do rondelka nalewamy 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżkę miodu, borówki amerykańskie. Blendujemy i gorącą masę przelewamy do kolejnej miseczki z nasionami chia –mieszamy.

Zagotowujemy resztę mleka z miodem i pokrojonym na kawałki bananem. Blendujemy i masą zalewamy nasiona chia. Mieszamy.

Puddingi przekładamy do szklanek/pucharków/kieliszków  warstwami odpowiednio: malinowa, bananowa i borówkowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi jeżynami.

Brownie z borówkami

Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady min 70%
–200 g masła
– 3 jajka
– 160 g drobnego cukru zwykłego lub erytrolu
– 2 łyżki domowej konfitury malinowej
– duża garść borówek amerykańskich
– 140 g mąki pszennej


Do podania

cukier puder, świeże borówki, mięta, lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy.

Jajka ubijamy z cukrem na  pulchną jasną masę. Następnie dodaj ostudzoną, płynną gorzką czekoladę z masłem. Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak powstałą masę przelej do foremki o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160°C góra-dół. Na wierzch ułóż borówki i rozłóż robiąc malutkie kleksy z konfitury.

Pieczemy 35 minut.

Brownie można podawać np.  posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

Pavlova masą jagodową

Składniki:

Beza
– 4 białka
– 200g drobnego cukru
– szczypta soli
Masa
– 12 łyżki śmietany 18% bez laktozy
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– garść borówek amerykańskich oraz duża garść malin

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół).

Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy szczyptę soli  i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut w temperaturze 170 stopni , a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień  wcześniej.

Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy  2 łyżki cukru i umyte i odsączone wcześniej jagody. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej świeże owoce borówki amerykańskie i maliny. Gotowe : )

Drożdżówki z jagodami

Składniki/12 sztuk:
– 540 g mąki pszennej
– 80 g drobnego cukru do wypieków
– 3/4 łyżeczki soli
– 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
– 75 g masła, roztopionego
– 250 ml mleka bez laktozy
– 2 duże jajka
Nadzienie jagodowe
– 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
– 135 g serka śmietankowego naturalnego
– 200 g świeżych jagód
Polewa
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. (Jeśli używamy świeżych najpierw zrobić rozczyn. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut).

Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm.

Jagody opłukać i wymieszać z mąką pszenną lub kukurydzianą.

Przygotowany prostokąt posmarować serkiem śmietankowym i posypać jagodami.  Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia).
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą.

Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić.

Przygotować polewę.
W misie miksera cukier puder i sok z cytryny. Utrzeć do powstania gęstego lukru. Polewamy nasze bułeczki – odrywać i podawać 🙂

Muffinki z jagodami

Składniki ok 21-24 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 250 g jagód
– 100 g mlecznej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 80 ml oleju

polewa
– 70 g białej czekolady
– garść jagód do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej), natomiast w drugiej suche składniki (proszek i sodę, mąkę,cukier oraz sól).  Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Pod koniec dodać umyte jagody.Do papilotek na muffinki wykładamy ciasto do wysokości ok.3/4 foremek.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Polać ostudzone muffinki i udekorować jagodami.

Tarta rustykalna z rabarbarem

Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
– ok. 500 g rabarbaru
– 2 łyżki cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta
dodatkowo
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć (nie obierać ) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Spód posypać mieszanką (1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru).  Następnie wyłożyć rabarbar i polać roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony  (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut. Po tym czasie zmienić ustawienie piekarnika na grzanie dolne i piec jeszcze ok. 10 minut.

Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.

Ciasto z truskawkami i budyniem

Składniki:

ciasto
–  2 szklanki mąki pszennej
–  200 g masła
–  szczypta soli
–  ½ szklanki cukru pudru
–  1 jajko
budyń
– 1l mleka bez laktozy
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 6 łyżek cukru
– 1 cukier wanilinowy
nadzienie

– 500 g truskawek
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej


Przygotowanie:

Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną.

Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach 23 x32 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie.

W tym czasie przygotuj krem. 3 szklanki mleka zagotować z masłem,cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą szklankę mleka wymieszać / zmiksować np.blenderem wraz ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę.

Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.