Babka rumowa

Składniki /1 porcja:
– 200 g masła
– 500g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki zwykłego cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 4 jajka
– 150 ml rumu
– 100 g rodzynek
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
lukier 
– ¾ szklanki cukru pudru
– 3 łyżki rumu
– do posypania płatki migdałowe

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać 100 ml rumu i odstawić na ok. godzinę. Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który ścieknie do miseczki.

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu.

Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera.

Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Cukier puder przełożyć do miski dodać 2 łyżki rumu i zmiksować lukrem  babkę i udekorować płatkami migdałowymi.

Tarta z gruszką

Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
– 4 -5 dużych gruszek pokrojonych na grubsze plastry
– 3 łyżki cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać gruszki i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem. W osobnej miseczce wymieszać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto posypać mieszkanką cukru i mąki (przygotowaną wcześniej). Następnie wyłożyć gruszki, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony  (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut.

Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.

Drożdżowe z jabłkami

Składniki:
– 2 1/2  szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki oleju
– 5 dag świeżych drożdży
– 4 dużych kwaśnych jabłek
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła

 Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać  pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Jabłka umyć, obrać ze skórki pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucieraćpalcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić,

Tiramisu z pistacjami

Składniki/ ok. 4 porcje:
– 120 g biszkoptów (okrągłych)
– 250 g mascarpone
– 100 g pokrojonych drobno pistacji
– 40 g cukru
– 2 jajka
– 1 ½ łyżki gorzkiego kakao
– 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego
– ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone. Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch pokrojonymi pistacjami. Smacznego !

Murzynek z mąki orkiszowej

Składniki:
– 1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– ¾ kostki masła bez laktozy
– ½ szklanki śmietany bez laktozy
– 4 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 ml rumu
– 1/3 kostki masła bez laktozy

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą gładką masę. Dodać kakao, śmietanę , przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ucierać, aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm Lub do małej prostokątnej. Piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciagnąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i rum, Wymieszać i polać ciasto.

Mini pączki serowe

Składniki/30-35 sztuk:
-300 g sera białego bez laktozy zmielonego
-3 średnie jajka
-350 g mąki pszennej
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-1 łyżka spirytusu ( aby pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
-ok. 500ml oleju lub smalcu do smażenia

Przygotowanie:


Wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej.

W średniej wielkości misce umieszczamy ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dodajemy cukier puder oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy sodę. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy wysoki garczek lub patelnię z wysokim rantem.Wlewamy olej (ok. 500ml) i nagrzewamy naczynie.

Czyste i suche dłonie natłuść lekko olejem aby łatwiej było Ci formować kulki z ciasta.
Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego.  Uwaga podczas pieczenia pączki zwiększą swoją objętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy poszczególnymi pączkami. Gotowe pączki wyciągamy na ręcznik papierowy.Posypujemy cukrem pudrem 😀 Smacznego !

Ciasto marchewkowe z kremem

Składniki
– 3 jajka
– 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
– 3/4 szklanki ml oleju roślinnego
– 1 szklanka drobno startej marchewki
– 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
krem
– 500 g serka mascarpone
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej następnie ubić do podwojenia objętości.Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta.Wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej.

Dodać marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170stopni C.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól,wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Ubijać mascarpone z cukrem i śmietaną

Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć ¾ kremu, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu ( można posmarować również boku ciasta). Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

Ciasteczka kokosowe z konfiturą

Składniki /2 porcje
– 200 gwiórków kokosowych
– 150 gcukru
– 60 g masła
– 4 białka
– 1 łyżkamąki ziemniaczanej
– 1 łyżkasoku z cytryny
– konfitura malinowa

Przygotowanie:

Masło podgrzewać i dodać100 g cukru. Podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.
Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z konfiturą malinową najlepiej domową 🙂

Pavlova z granatem

Składniki:

Beza
– 4 białka
– 200g drobnego cukru
– 1 łyżka soku z cytryny

Masa
– 125 ml śmietany 30% lub 35%
– 125 serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 granat
– 25 ml syropu grenadyna
– 25 ml rumu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół).

Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy sok z cytryny  i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień  wcześniej.

Masę przygotowujemy  np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy  2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe : )

Kruche z jabłkami i powidłem

Smaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym 🙂 Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia 🙂 Idealnie ciacho na niedzielną biesiadę z rodziną i bliskimi 🙂

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 10dkg cukru pudru,
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao

nadzienie

  •  ok. 5 łyżek powidła śliwkowego
  • kg jabłek najlepiej półkwaśnych
  •  5 białek
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Przygotować formę do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym.

Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do
jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do
lodówki.

Jabłka obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto.

Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.