Tartaletki z truskawkami

Składniki /ok. 6 szt. o średnicy 12 cm:

– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125 g masła
Krem
– 2 żółtka
– 4 łyżki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 500 ml mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
– ok. 30 dkg truskawek

Przygotowanie:

Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto. Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.).

W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.  Pozostałe mleko podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje.

Gotowe ciasto na babeczki wykładamy kremem i układamy owoce.

Muffiny czekoladowe z konfiturą malinową

Składniki 12-14 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu
– 80 ml oleju
– ok.12-14 łyżeczek konfitury malinowej
– 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę, cukier oraz sól).  Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy najpier jedną łyżkę ciasta póżniej łyżeczkę konfitury malinowej i na nią kolejną warstwę ciasta .Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut.

*wskazówka
W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż klasyczne papilotki 🙂

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki 🙂 Oczywiście jeśli nie macie możliwości kupić jeszcze świeżych owoców nie przejmujcie się ponieważ tutaj sprawdzą się również doskonale mrożone owoce 🙂

 

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 50 g oleju
– 350 g truskawek świeżych lub mrożonych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub  tortownica o średnicy 24 cm
Kruszonka
– 100 g  mąki pszennej
– 4 łyżki cukru
– 70 dag masła

 

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym  na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników.

Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki* umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić.

*wskazówka

Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wyjąc wcześniej żeby się lekko rozmroziły.

Błyskawiczne ciasteczka owsiane

Błyskawiczne ciasteczka na bazie płatków owsianych to moja dzisiejsza propozycja na fit słodycze. Takie ciasteczka są idealne jako drugie śniadanie, zdrowa przekąska do porannej kawy lub po treningu na siłowni !

Składniki /ok 10 sztuk:

– 85 g płatków owsianych zwykłych
– 85 g wiórków kokosowych
– 100 g mąki pszennej
– 50 g cukru pudru
– 100 g roztopionego masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, sodę i cukier, Wszystko wymieszać. W małym rondelku rozpuścić masło i dodać miód ( uwaga nie gotujemy !). Ostudzić a następnie dodać wszystko do suchych składników. Wszystko mieszamy.  Formujemy kuleczki o średnicy ok. 4 cm.  Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i spłaszczamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut.

Jagodowy deser

Szybki i bardzo prosty deser, który bez problemy każdy może przygotować bez użycia większych umiejętności 🙂 Wystarczą poniższe składniki, mikser i chęci 🙂 Zapraszam !

Składniki/2 porcje:
– 100 g jagód (mogą być mrożone)
– 1 białko
– 150 g serka mascarpone
– 250 ml jogurtu pitnego lub mleka roślinnego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżeczki chia
do dekoracji: mięta i jagody

Przygotowanie:
Jagody miksujemy z jogurtem pitnym lub mlekiem. Dodajemy 2 łyżeczki ziaren chia, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż napęcznieją.Następnie przekładamy je do  szklanek.
Serek mascarpone ubijamy z cukrem. Białko ubijamy  na sztywną pianę i dodajemy do serka mascarpone. Taki krem nakładamy na mus jagodowy. Dekorujemy mięta i kilkoma jagodami 🙂 Smacznego !

Naleśniki z mascarpone i borówkami

Składniki/ok. 10 sztuk:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– szczypta soli
– 3/4 szklanki wody gazowanej
– 3 łyżki oleju rzepakowego ( do smażenia)

nadzienie

– 250 g serka mascarpone
– 5 łyżek cukru pudru
– 4 banany
– syrop z daktyli
– 200 g borówki amerykańskiej
– kokos do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Patelnię (do naleśników lub z cienkim dnem) dobrze rozgrzać. Dodać troszkę  oleju rzepakowego i wylać ciasto na jednego naleśnika. Przewrócić na drugą stronę gdy spód będzie ścięty i lekko zarumieniony 🙂 Tak postępować z pozostałymi naleśnikami.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Banany pokroić w plasterki.Mascarpone utrzeć z cukrem.  Borówki amerykańskie myć.

Każdego naleśnika smarujemy cienką warstwę serka mascarpone następnie układamy na nim banana i zwijamy w rulon. Robimy malutkie kleksy z serka mascarpone, układamy na wierzchu borówki Wszystko polewamy syropem daktylowym  i posypujemy kokosem 🙂 MNIAM !

Muffiny truflowe

Lubicie czekoladowe muffiny ?? Te przypadną Wam na pewno do gustu 🙂 Przepis na pyszniutkie czekoladowe muffiny o smaku truflowym.

Składniki 12-14 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 110 ml oleju
– 200 g czekolady  truflowe
– 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę, cukier oraz sól). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Dodać czekoladę i również wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki .Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut.

Wafle z borówkami

Takie śniadanka to ja uwielbiam 🙂 Najlepiej w leniwe weekendy !! Pyszne, smaczne, chrupiące i bardzo słodkie 🙂 Z poniższego przepisu możecie również przygotować tradycyjne gofry.  Polecam 🙂

Składniki ok. 4-5 wafli:

– 250 mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

do podania: borówka amerykańska, syrop daktylowy, mascarpone  ubite z cukrem lub cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.

Gofry  wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce i polewamy syropem 🙂

Praliny daktylowo -orzechowe

Praliny daktylowo – orzechowe to jedno z moich ostatnich odkryć. Te pralinki są bardzo smaczne i w dodatku nie mają w sobie grama zwykłego cukru a dostarczą Wam mnóstwo energii. Słodkości nadają im daktyle, które są podstawą tego przepisu. Lubicie takie zdrowe słodycze?? Ja uwielbiam 🙂 mniammmm !!

Składniki/12-15 sztuk:
– 150 g daktyli bez pestek
– 50 g orzechów nerkowca
– 50 g migdałów
– 2-3 łyżki gorzkiego kakao
– 3 łyżki oleju lnianego (może być rzepakowy lub kokosowy)
do obtoczenia
– garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy. Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy np. w malakserze lub młynku do mielenia kawy do uzyskania  konsystencji tzw. mąki orzechowo-migdałowej. Do większego pojemnika wsypujemy naszą zmiksowaną mieszkankę orzechowo – migdałową, dodajemy odsączone daktyle, kakao i olej. Wszystko miksujemy aż uzyskamy kleistą masę. Wszystko wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby stężała. Po tym czasie formujemy kulki, które następnie obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce 🙂
Praliny możecie przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić 🙂

Babka wielkanocna

Wielkanoc już wkrótce :)a święta bez babki wielkanocnej to nie święta 🙂 Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie.

Składniki :
– 13 dkg masła
– 15 dkg cukru pudru
– 4 jajka
– 30  dkg mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek kwaśnej śmietany
– 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g)
– wiórki kokosowe
– cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać  przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć do formy a do 1/3 dodać dużą łyżkę kakao i wymieszać.  Ciemne ciasto wykładamy nierównomiernie na jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.