Panna cotta

Składniki /ok.4 porcje:
–  500 ml płynnej śmietany 30-36%
–  50 g cukru
– 1 laska wanilli lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1,5 łyżeczki żelatyny – 1 łyżka białego rumu do podania: ok. 300 g świeżych lub mrożonych malin, mięta.

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocąnoża wyciągnąć ziarenka.

Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami lub 2łyżeczki ekstraktu z wanilii. Podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając doprowadzając do zagotowania (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Odstawić szybko garnek jak tylko zacznie się gotować.  Wyciągnąć laskę wanilii.

Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną i rumem.

Przygotować foremki(u mnie wysokie ramekiny ale mogą być również miseczki, filiżanki etc. Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.

Odłożyć kilka malin do dekoracji, resztę zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Sos malinowy rozlać wokół deseru. Udekorować odłożonymi malinami i świeżą miętą.


Drożdżowe z rabarbarem

Składniki:
– 2 1/2  szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki oleju
– 5 dag świeżych drożdży
– 4 sztuki dużego rabarbaru
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła

Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać  pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny, aby wyrosło.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić,

Muffinki z masłem orzechowym

Składniki ok 21-24 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 3 łyżki masła orzechowego 100%
– 100 g mlecznej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 80 ml oleju
– 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej), natomiast w drugiej suche składniki   (proszek i sodę, mąkę,cukier oraz sól).  Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do papilotek na muffinki wykładamy ciasto do wysokości ok.3/4 foremek.Na  wierzchu robimy małe kleksy z masła orzechowego,które możemy przy użycia np. wykałaczki zrobić wzorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut.

Czekoladowa beza z malinami

Składniki:
Beza
– 3 duże  białka
– 250 g drobnego cukru 
– 15 g kakao
-szczypta soli
Krem
– 200 g serka mascarpone
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 żółtko
– 1 cukier wanilinowy
Polewa i wierzch
– 500 g świeżych lub mrożonych malin
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 50 g cukru brązowego lub zwyklego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół).Białka z solą ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy. 

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut, aż beza porządnie się wysuszy . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia (można również studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach). Bezę można upiec dzień wcześniej.

Nadzienie przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu.
250 g malin gotujemy z 1 łyżeczką cytryny oraz 50 g cukru, aż uzyskamy konsystencje sosu. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek mascarpone z żółtkiem oraz łyżką cukru pudru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę.  Polewamy sosem układamy pozostałe całe maliny. Gotowe : )

Czekoladowe naleśniki

Składniki/ 6 porcji o średnicy 18 cm:
– 180 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1/2 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
do podania
– 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
– 2 banany 
– 2 łyżki naturalnego masła orzechowego 100%
– trochę cukru pudru do
– łyżka masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dodać troszkę mąki. Ciasto odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej a następnie dodaj 2 łyżki masła orzechowego. Opcjonalnie możemy dodać trochę miodu. Kroimy banany i przygotowujemy cukier puder do posypania.

Smażymy średnio cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Z tego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników o średnicy ok. 18 cm. Naleśniki smarujemy kremem i układamy na nich banany. Zwijamy w trójkąty. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i podpiekamy każdego naleśnika z każdej strony delikatnie. 

Naleśniki układamy na talerzach i dekorujemy np. świeżymy truskawkami i posypujemy cukrem pudrem. 🙂

Wafle z bananami

Składniki/ ok. 6 wafli:
– 250 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru zwykłego
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 300 g jogurtu greckiego
– laska wanilii
-cukier puder do smaku
– do podania: banany, cukier puder, gałka lodów waniliowych, maliny i migdały

Przygotowanie:

Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.

Wafle  wykładamy najlepiej na kratkę. Przygotowujemy krem (jogurt grecki ubić z cukrem i wanilią).

Propozycja podania: bierzemy jeden wafel i smarujemy kremem oraz układamy pokrojonego cienko banana. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałką lodów waniliowych oraz malinami i migdałami 

Owocowe tiramisu

Składniki/ok. 4 porcje:
– ok. 120 g biszkoptów (okrągłych)
– 500 g mascarpone
– 400g malin i truskawek (świeżych lub mrożonych)
– 3 łyżeczki cukru
– 2 żółtka

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. Połowę owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie połącz z resztą owoców i zmiksuj. Biszkopty maczaj w zmiksowanym sosie owocowym i układaj na dnie małych pucharków. Ułóż warstwę sosu i przełóż masą mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w sosie, wyłóż serek mascarpone. Udekoruj wierzch świeżą miętą. Smacznego !

Tarta z brzoskwiniami

Składniki:
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Krem
– 200 ml mleka (u mnie bez laktozy)
– 2 żółtka
– 1 jajko
– cukier wanilinowy
– 60 g cukru
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– szczypta soli
– 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki
– do dekoracji cukier puder


Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i umieścić obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut (piec na lekki złoty kolor).

W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem.

Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut  w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy. Masa bardziej stężeje dopiero po wystudzeniu i włożeniu do lodówki. Przed podaniem iposypujemy na wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego

Babka rumowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać 100 ml rumu i odstawić na ok. godzinę. Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który ścieknie do miseczki.

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu.

Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera.

Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Cukier puder przełożyć do miski dodać 2 łyżki rumu i zmiksować lukrem  babkę i udekorować płatkami migdałowymi.

Tarta z gruszką

Składniki:

Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
– 4 -5 dużych gruszek pokrojonych na grubsze plastry
– 3 łyżki cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać gruszki i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem. W osobnej miseczce wymieszać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto posypać mieszkanką cukru i mąki (przygotowaną wcześniej). Następnie wyłożyć gruszki, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony  (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut.

Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.