Ciasto piernikowe z m膮ki razowej

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z m膮ki razowej i jab艂ek 馃檪 Ten przepis polecam ka偶demu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto, kt贸re d艂ugo zachowuje swoj膮 wilgotno艣膰 i i 艣wie偶o艣膰 .


Sk艂adniki:
鈥 4 艣rednie jab艂ka
鈥 3 szklanki m膮ki pszennej razowej
鈥 1 szklanka oliwy z oliwek
鈥 2 艂y偶ki kakao
–聽 3/4 opakowania przyprawy piernikowej
–聽 2 艂y偶eczki cynamonu
–聽 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
鈥 1,5 艂y偶eczki sody oczyszczonej
鈥 1/2 szklanki p艂ynnego miodu
鈥 3 jajka
鈥 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polew臋)

Przygotowanie:

Jab艂ka obieramy ze sk贸rki i 艣cieramy na grubych oczkach. M膮k臋 przesiewamy do miski dodajemy cynamon, przypraw臋 piernikow膮, kakao i sod臋 oczyszczon膮. Na ko艅cu dodajemy pokrojon膮 czekolad臋.Wszystko mieszamy. 呕贸艂tka oddzielamy od bia艂ek. Ubijamy pian臋. 呕贸艂tka ucieramy na pulchn膮 mas臋 dodajemy mi贸d a na ko艅cu oliw臋. Wszystko chwil臋 miksujemy i dodajemy do m膮ki. Nast臋pnie dodajemy ubita pian臋 z聽 bia艂ek i na ko艅cu jab艂ka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto b臋dzie bardzo g臋ste. Wszystko wyk艂adamy do formy ( u mnie ” keks贸wka” czyli w膮ska foremka o wymiarach 11,5 x 25 cm).聽 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Print Friendly, PDF & Email