Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki ­čÖé Oczywi┼Ťcie je┼Ťli nie macie mo┼╝liwo┼Ťci kupi─ç jeszcze ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w nie przejmujcie si─Ö poniewa┼╝ tutaj sprawdz─ů si─Ö r├│wnie┼╝ doskonale mro┼╝one owoce ­čÖé

 

Składniki:
– 2 szklanki m─ůki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka jogurtu
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 50 g oleju
– 350 g truskawek ┼Ťwie┼╝ych lub mro┼╝onych
– 2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
– t┼éuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub┬á tortownica o ┼Ťrednicy 24 cm
Kruszonka
– 100 g┬á m─ůki pszennej
– 4 ┼éy┼╝ki cukru
– 70 dag mas┼éa

 

Przygotowanie:
M─ůk─Ö z proszkiem do pieczenia przesia─ç. W drugiej misce zmiksowa─ç jaja z cukrem i cukrem wnailinowym┬á na puszyst─ů mas─Ö. Nast─Öpnie doda─ç jogurt i m─ůk─Ö z proszkiem. Zmiksowa─ç ciasto na wolnych obrotach do czasu po┼é─ůczenia si─Ö wszystkich sk┼éadnik├│w.

Prze┼éo┼╝y─ç do formy wysmarowanej t┼éuszczem i wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia. Truskawki* umy─ç i pokroi─ç na mniejsze kawa┼éki. Roz┼éo┼╝y─ç na cie┼Ťcie.

Przygotuj kruszonk─Ö. M─ůk─Ö wymiesza─ç z cukrem, doda─ç mas┼éo. Wszystko uciera─ç palcami a┼╝ powstan─ů grudki. Posypa─ç ciasto r├│wnomiernie i wstawi─ç do piekarnika . Piec w piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyj─ů─ç i wystudzi─ç.

*wskaz├│wka

Je┼Ťli u┼╝ywamy mro┼╝onych owoc├│w nale┼╝y je wyj─ůc wcze┼Ťniej ┼╝eby si─Ö lekko rozmrozi┼éy.