Ciasto daktylowe

Ciasto bez cukru i bez laktozy 馃檪 Zdrowe s艂odycze – pyszne s艂odycze ! Bez konserwant贸w – zr贸b sam i przekonaj si臋 jakie to proste.

Sk艂adniki:
– 3 ma艂e bardzo dojrza艂e banany (270 g)
– 200 g m膮ki pszennej razowej
– 200 ml mleka ro艣linnego lub krowiego bez laktozy
– 140 g suszonych daktyli bez pestek
– 50 g do posypania na wierzchu
– 50 g orzech贸w w艂oskich
– 1陆 艂y偶eczki sody oczyszczonej
– 1 艂y偶eczka cynamonu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180掳C. W du偶ej misce mieszamy m膮k臋, sod臋 oraz przyprawy. Banany blendujemyna g艂adki mus. Daktyle blendujemy ze 100 ml mleka (reszt臋 mleka dodajemy osobno). Mieszamy wszystkie mokre sk艂adniki, wlewamy je do miski z suchymi sk艂adnikami i 艂膮czymy dok艂adnie. Na koniec wsypujemy grubo pokrojone orzechy np. w艂oskie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mas臋 przek艂adamy do wysmarowanej formy o wymiarach ok. 11 x 20 cm, wierzch posypujemy pistacjami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.